Čorbast pasulj sa suvim mesom
Potrebni sastojci
-500 g pasulja
-500 g suvih rebara ( ili sušene kobasice )
-300 g sušene slanine
-2 veće glavice crnog luka
-2-3 čena belog luka
-2-3 veće šargarepe
-1 koren i list peršuna
-2 ravne kašikice soli
-3 ravne kašikice vegete
-0,5 kašikice bibera
-2 pune kašikice crvene slatke paprike
Priprema
1.
Pasulj prvo pregledati i očistiti od nečistoća, zatim oprati iz nekoliko voda. Staviti u manju šerpicu, naliti sa vodom i kada provri ostaviti još da vri tiho nekoliko minuta, zatim pasulj procediti i tu vodu baciti.
2.
Sada uzeti veći lonac i tu ubaciti pasulj. Sušeno meso oprati u toploj vodi, pa sve iseći na komade i staviti u sud. Iseći crni i beli luk na sitnije kocke, šargarepu i peršun isto iseći , može na veće ili manje komade.
3.
Sada sud naliti sa vodom, oko 2-2,5 l vode dodati, u zavisnosti koje je veličine sud, ali da ima puno tečnosti, jer će pasulj dosta nabubriti. Staviti čorbu da provri i onda smanjiti da tiho vri 2-2,5 sati. Dodati začine, so, vegetu, biber i crvenu slatku mlevenu papriku. Kada se dodaju začini dobro promešati i posle do kraja kuvanja ne treba mešati, samo ostaviti da tiho vri u poklopljenom sudu. Kada je čorba gotova još dodati seckan peršunov list.
4.
Ova čorba se može praviti i od samo jedne vrste sušenog mesa po želji.
5.
Prijatno!