Ćufte u sosu od paradajza
Potrebni sastojci
Za ćufte:
-1 kg mlevenog svinjskog mesa, ( ili mešavina pola svinjskog, pola junećeg )
-1 veća glavica crnog luka
-5 čena belog luka
-2 jaja
-2 parčeta suvog hleba
-2 pune kašikice soli
-1 ravna kašikica bibera
Za paradajz sos:
-1 l paradajz soka
-oko 0,5 l vode ( po potrebi, koliko bude bilo potrebno da se doda da ćufte budu prekrivene sa paradajz sosom )
-2 pune kašikice soli
-1,5 ravna kašika šećera
-1,5 puna kašika brašna
-1 ravna kašikica crvene mlevene paprike
-na vrh kašikice bibera, ili po ukusu
-malo seckanog peršunovog lista
-oko 3 kašike ulja, po potrebi
Priprema
Priprema ćufti:
1. Beli i crni luk iseći na sitnije komade, suv hleb potopiti u hladnu vodu i onda dobro iscediti od vode, izmrviti, pa sve to dodati u mleveno meso. Dodati jaja, so i biber. Smesu za ćufte dobro izraditi rukom, pa mogu da odstoje malo u frižderu, lakše će se oblikovati, a mogu se i odmah oblikovati i peći. U tiganj sipati malo ulja, pa ćufte samo prepeći nekoliko minuta sa jedne i sa druge strane da dobiju lepu boju i vaditi rešetkastom kašikom. Ima dosta ćufti, pa će se morati peći iz dva puta.
2. Ove ćufte se mogu dodati u sos i bez pečenja, samo od smese oblikovati ćuftice i ubaciti u već pripremljen sos koji tiho vri. Praviti manje ćuftice, jer onda će se i brže skuvati.
Priprema sosa od paradajza:
1. U veću šerpu staviti malo ulja ( nekoliko kašika, koliko će biti potrebno da se sjedini sa brašnom da se može lepo promešati ) i na tihoj vatri tek malo ugrejati, pa dodati brašno i samo minut kratko propržiti, ali paziti da ne promeni boju.
2. Skinuti sa vatre, sačekati da se prohladi i sipati na to prvo malo paradajz soka, promešati da se sjedini da nema grudvica, pa onda sipati sav sok od paradajza i dobro promešati. Sipati sada vodu, pa vratiti sud na vatru i začiniti sos i dodati seckan peršunov list. Sve dobro promešati, sačekati da provri i onda sa rešetkastom kašikom, ili viljuškom ubaciti ćufte u sos. Kuvati oko 45 minuta na tihoj vatri, poklopljeno.
3. Najbolje je prvo pripremiti sos i staviti na vatru da tiho vri, pa onda kad su ćufte pečene mogu se odmah ubaciti u sos.
4. Poslužiti uz pire krompir, baren krompir u posoljenoj vodi, testeninu, ili po želji.
5. Sos sa ćuftama za vreme kuvanja nije potrebno mešati.
6. Prijatno!