Ćufte u sosu od paradajza

Ćufte u sosu od paradajza
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci

Za ćufte:

-1 kg mlevenog svinjskog mesa, ( ili mešavina pola svinjskog, pola junećeg )

-1 veća glavica crnog luka

-5 čena belog luka

-2 jaja

-2 parčeta suvog hleba

-2 pune kašikice soli

-1 ravna kašikica bibera

Za paradajz sos:

-1 l paradajz soka

-oko 0,5 l vode ( po potrebi, koliko bude bilo potrebno da se doda da ćufte budu prekrivene sa paradajz sosom )

-2 pune kašikice soli

-1,5 ravna kašika šećera

-1,5 puna kašika brašna

-1 ravna kašikica crvene mlevene paprike

-na vrh kašikice bibera, ili po ukusu

-malo seckanog peršunovog lista

-oko 3 kašike ulja, po potrebi

Priprema

Priprema ćufti:

1.  Beli i crni luk iseći na sitnije komade, suv hleb potopiti u hladnu vodu i onda dobro iscediti od vode, izmrviti, pa sve to dodati u mleveno meso. Dodati jaja, so i biber. Smesu za ćufte dobro izraditi rukom, pa mogu da odstoje malo u frižderu, lakše će se oblikovati, a mogu se i odmah oblikovati i peći. U tiganj sipati malo ulja, pa ćufte samo prepeći nekoliko minuta sa jedne i sa druge strane da dobiju lepu boju i vaditi rešetkastom kašikom. Ima dosta ćufti, pa će se morati peći iz dva puta.

2.  Ove ćufte se mogu dodati u sos i bez pečenja, samo od smese oblikovati ćuftice i ubaciti u već pripremljen sos koji tiho vri. Praviti manje ćuftice, jer onda će se i brže skuvati.

Priprema sosa od paradajza:

1.   U veću šerpu staviti malo ulja ( nekoliko kašika, koliko će biti potrebno da se sjedini sa brašnom da se može lepo promešati )  i na tihoj vatri tek malo ugrejati, pa dodati brašno i samo minut kratko propržiti, ali paziti da ne promeni boju.

2.   Skinuti sa vatre, sačekati da se prohladi i sipati na to prvo malo paradajz soka, promešati da se sjedini da nema grudvica, pa onda sipati sav sok od paradajza i dobro promešati. Sipati sada vodu, pa vratiti sud na vatru i začiniti sos i dodati seckan peršunov list. Sve dobro promešati, sačekati da provri i onda sa rešetkastom kašikom, ili viljuškom ubaciti ćufte u sos. Kuvati oko 45 minuta na tihoj vatri, poklopljeno.

3.   Najbolje je prvo pripremiti sos i staviti na vatru da tiho vri, pa onda kad su ćufte pečene mogu se odmah ubaciti u sos.

4.   Poslužiti uz pire krompir, baren krompir u posoljenoj vodi, testeninu, ili po želji.

5.   Sos sa ćuftama  za vreme kuvanja nije potrebno mešati.

6.   Prijatno!