Slatke kifle sa filom od maka i pekmeza
Sastojci za testo:
-1/2 l mleka, 1 svež kvasac, 4 pune kašike šećera ( plus jedna kafena kašikica šećera što će se dodati na kvasac ) , 1 srednja kafena kašikica soli, 1 jaje, 2 žumanca, 120 g margarina ( ili jedna mala šoljica ulja ), brašno oko 1 kg, limunova kora i 1 vanil šećer.
Sastojci za fil:
-200 g samlevenog maka, 200 g šećera u prahu, 1-1,5 dl mleka, kora od limuna i 2 vanil šećera. I za kifle sa pekmezom nekoliko kašika pekmeza po želji.
Priprema testa:
-Mleko malo ugrejati da bude mlako, pa od pola litre oduzeti 1 dl i sipati u šolju, dodati kvasac i jednu kafenu kašikicu šećera, izmešati, pa ostaviti desetak minuta da nadođe.
-U jednoj većoj činiji izmešati varjačom jaje, žumanca, so, šećer, vanilin šečer, limunovu koru i margarin koji treba da je omekšan na sobnoj temperaturi da može lepo da se izradi.
-Na to sada staviti jedan deo brašna ( postepeno dodavati ) oko 700 g, pa sipati kvasac i ostatak mleka.
-Izraditi varjačom i jos pomalo dodavati brašno sve dok testo ne počne da se odvaja od zidova prilikom mešanja i izrađivanja testa, da bude testo mekano ( treba oko 1kg ).
– Sada testo prebaciti na pobrašnjen sto i tu rukom izraditi još oko 5-10 minuta. Samo malo, pomalo svaki put dodati brašna na sto da se ne lepi testo. Testo je izrađeno kada se prst pobrašni i utisne u testo, a testo se onda vrati nazad. Testo se može vratiti u činiju ili ostaviti na stolu i pokriti kunjskom krpom ili providnom folijom i ostaviti da nadođe 30-45 minuta.
-Sada testo na dobro pobrašnjenom stolu podeliti nožem na četiri dela i svaki deo malo zaokrugliti u obgicu.
-Jednu, po jednu obgu razvući oklagijom (staviti uvek malo brašna ispod da se ne zalepi ), u krug veličine većeg tanjira, odnosno toliko da testo ne bude previše tanko i onda podeliti nožem na 8 delova.
Priprema fila:
-Izmešati mak, šečer, vanil šećer i koru limuna. Mleko staviti da dobro provri i sa tako vrućim mlekom preliti mak. Kašikom izmešati sve dok mak dobro ne upije mleko. Fil od maka treba da je dosta čvrst da ne iscuri prilikom pečenja. Sada filovati testo.
– Staviti na širi kraj fil i sa dve strane odmah malo preklopiti testo preko fila ( da ne iscuri fil ) i tako uroljati.
-Poređati u pleh oboložen papirom i ostaviti između dosta razmaka da imaju mesta da narastu. Izlupati 2 jaja viljuškom i četkicom namazati kifle. Na svaku kiflu odozgore staviti komadić margarina.
-Ostaviti da stoje u plehu na toplom mestu 20-30 minuta, a za to vreme ugrejati rernu, pa ih staviti da se peku na 200 stepeni 20-25 minuta.