Odličan recept za krempitu sa ukusom limuna od lisnatog testa
Potrebni sastojci
-2 l mleka
-10 jaja
-10 punih kašika šećera dodati u belanca
-10 punih kašika šećera dodati u žumanca
-10 jako punih kašika brašna, koliko može da stane na kašiku
-6 vanil šećera
-rendana kora od 2 limuna
-1 pakovanje ( 500 g ) zamrznutog lisnatog testa
Priprema
1. Odmrznuti lisnato testo, pa razvući dve kore i ispeći na prevrnutom plehu. Pleh malo pobrašniti, a kore pre pečenja izbosti viljuškom na nekoliko mesta da se ne bi naduvali prilikom pečenja. Peći oko 10-ak minuta na 200 stepeni.
2. Staviti 1,5 l mleka da se greje, a 1/2 l ostaviti sa strane za izradu fila od žumanaca.
3. Razdvojiti belanca i žumanca. U belanca dodati 10 punih kašika šećera, pa ulupati u čvrstu penu.
4. U činiju sa žumancima dodati 10 punih kašika šećera, pa to izmutiti mikserom, zatim dodati 10 punih kašika brašna i malo mleka od 1/2 l što smo ostavili sa strane. Izraditi da nema grudvica, pa dodati ostatak mleka i sve sjediniti.
5. Kada je mleko što smo stavili da se greje provrilo, smanjiti da tiho vri i u to sipati fil od žumanaca, pri tom stalno mešajuci fil u sudu i tako do kraja kuvanja mešati da se ne zalepi za dno. Kuvati 10-15 minuta i samo minut pred kraj ubaciti sneg od belanaca i limunovu koru i sada pažljivo, polako samo promešati nekoliko puta sa varjačom da se sve sjedini. Fil se meša polako da bi ostao čvrst.
6. Ostaviti fil tako u sudu da se dobro ohladi. Najbolje je filovati kore u nekom dubljem plehu da fil ne procuri sa strane. Dole staviti koru, preko kore sipati fil, pa onda gore ide druga kora.
7. Gore posuti sa šećerom u prahu.
8. Ako hoćemo da fil bude jos slađi onda u mleko dodati još 5-6 kašika šećera.
9. Prijatno!