Pekarski pečeni krompir sa slaninom iz rerne
Potrebni sastojci
-oko 1,5 kg krompira
-3 veće glavice crnog luka
-oko 300-500 g dimljene, mesnate slanine ( količina po želji )
-1 puna kašikica soli
-1 puna kašikica vegete
-0,5 kašikice bibera
-1 ravna kašikica crvene paprike
Za preliv:
-3 jaja
-2 dl mleka
-3 kašike ulja
Priprema
Ovo jelo ako se pravi bez slanine onda se može poslužiti kao prilog uz roštilj, ili neko drugo pečenje, a sa slaninom je kompletan ručak.
1.
Krompir oljuštiti , oprati i iseći na kolutove debljine oko 5 mm.
2.
Crni luk isto oljuštiti, oprati i iseckati na krupnije komade.
3.
Sada krompir i luk ubaciti u pleh u kojoj ćemo peći i na to dodati začine, so, vegetu, biber i crvenu papriku i sve promešati, zatim lepo rasporediti u plehu.
4.
Blago umutiti viljuškom 3 jaja, dodati mleko i malo bibera i sve zajedno još malo umutiti i preliti preko krompira.
5.
Gore sipati nekoliko kašika ulja i staviti da se peče na 250 stepeni 30-40 minuta ( zavisi od količine krompira ), dok lepo ne porumeni. Ovako spremljen krompir može se poslužiti kao prilog uz roštilj, ili neko drugo pečenje.
6.
Priprema sa slaninom:
Krompir ostaviti da se peče oko 20-ak minuta, pa tek onda poređati gore isečenu slaninu. Ostaviti da se peče oko 5-10 minuta sa jedne strane ( zavisi od debljine slanine ), pa onda okrenuti i peći isto toliko i sa druge strane.
7.
Prijatno!