Pekarski pečeni krompir sa slaninom iz rerne

Pekarski pečeni krompir sa slaninom iz rerne
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci

-oko 1,5 kg krompira

-3 veće glavice crnog luka

-oko 300-500 g dimljene, mesnate slanine ( količina po želji )

-1 puna kašikica soli

-1 puna kašikica vegete

-0,5 kašikice bibera

-1 ravna kašikica crvene paprike

Za preliv:

-3 jaja

-2 dl mleka

-3 kašike ulja

Priprema

Ovo jelo ako se pravi bez slanine onda se može poslužiti kao prilog uz roštilj, ili neko drugo pečenje, a sa slaninom je kompletan ručak.

1.

Krompir oljuštiti , oprati i iseći na kolutove debljine oko 5 mm.

2.

Crni luk isto oljuštiti, oprati i iseckati na krupnije komade.

3.

Sada krompir i luk ubaciti u pleh u kojoj ćemo peći i na to dodati začine, so, vegetu, biber i crvenu papriku i sve promešati, zatim lepo rasporediti u plehu.

4.

Blago umutiti viljuškom 3 jaja, dodati mleko i malo bibera i sve zajedno još malo umutiti i preliti preko krompira.

5.

Gore sipati nekoliko kašika ulja i staviti da se peče na 250 stepeni 30-40 minuta ( zavisi od količine krompira ), dok lepo ne porumeni. Ovako spremljen krompir može se poslužiti kao prilog uz roštilj, ili neko drugo pečenje.

6.

Priprema sa slaninom:

Krompir ostaviti da se peče oko 20-ak minuta, pa tek onda poređati gore isečenu slaninu. Ostaviti da se peče oko 5-10 minuta sa jedne strane ( zavisi od debljine slanine ), pa onda okrenuti i peći isto toliko i sa druge strane.

7.

Prijatno!