Mađarski krompir paprikaš sa pilećim batacima

Mađarski krompir paprikaš sa pilećim batacima
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci

-6 komada pilećih bataka sa karabatkom

-oko 1,5 kg krompira

-600 g crnog luka

-2 sveže paprike

-2 paradajza

-2 ravne kašikice soli

-3 pune kašikice vegete

-0,5 kašikice bibera

-2 pune kašikice crvene mlevene paprike

-1/4 kašikice ljute crvene paprike

-3-4 kašike ulja

-oko 1 l vode, po potrebi

Priprema

1.

Pileće batake oprati i razdvojiti batak i karabatak. Krompir i crni luk oljuštiti, oprati i krompir iseći na krupnije komade, a crni luk iseckati na sitne kockice. Svežu papriku i paradajz oprati i iseći na sitne komadiće.

2.

U veći sud staviti iseckan crni luk i na nekoliko kašika ulja, na tihoj vatri prodinstati nekoliko minuta, mešajući sve vreme. Dodati i prstohvat soli da luk pusti vodu i ako je potrebno i nekoliko kašika vode. Zatim dodati iseckan paradajz i papriku, pa nastaviti dinstati još oko 5 minuta. Sada staviti batake i sve zajedno dinstati na blagoj vatri oko 15 minuta, dok meso ne promeni boju. Za vreme dinstanja nekoliko puta promešati i po potrebi dolivati po malo vode.

3.

Kada višak vode ispari posuti crvenom mlevenom paprikom i dobro sve promešati. Zatim staviti isečen krompir, promešati i naliti sa vodom da sve blago prekrije. Paprikaš začiniti, staviti so, vegetu, biber i malo ljute crvene paprike. Pojačati vatru da provri, pa zatim smanjiti da tiho vri, polako u poklopljenom sudu.

4.

Kuvati oko 45-60 minuta dok meso ne postane meko i za vreme kuvanja ne treba mešati. Na kraju kuvanja probati čorbicu , pa ako treba dosoliti, ili pobiberiti.

5.

Paprikaš poslužiti uz svežu, ili kiselu salatu, po želji.

6.

Prijatno!