Mađarski krompir paprikaš sa pilećim batacima
Potrebni sastojci
-6 komada pilećih bataka sa karabatkom
-oko 1,5 kg krompira
-600 g crnog luka
-2 sveže paprike
-2 paradajza
-2 ravne kašikice soli
-3 pune kašikice vegete
-0,5 kašikice bibera
-2 pune kašikice crvene mlevene paprike
-1/4 kašikice ljute crvene paprike
-3-4 kašike ulja
-oko 1 l vode, po potrebi
Priprema
1.
Pileće batake oprati i razdvojiti batak i karabatak. Krompir i crni luk oljuštiti, oprati i krompir iseći na krupnije komade, a crni luk iseckati na sitne kockice. Svežu papriku i paradajz oprati i iseći na sitne komadiće.
2.
U veći sud staviti iseckan crni luk i na nekoliko kašika ulja, na tihoj vatri prodinstati nekoliko minuta, mešajući sve vreme. Dodati i prstohvat soli da luk pusti vodu i ako je potrebno i nekoliko kašika vode. Zatim dodati iseckan paradajz i papriku, pa nastaviti dinstati još oko 5 minuta. Sada staviti batake i sve zajedno dinstati na blagoj vatri oko 15 minuta, dok meso ne promeni boju. Za vreme dinstanja nekoliko puta promešati i po potrebi dolivati po malo vode.
3.
Kada višak vode ispari posuti crvenom mlevenom paprikom i dobro sve promešati. Zatim staviti isečen krompir, promešati i naliti sa vodom da sve blago prekrije. Paprikaš začiniti, staviti so, vegetu, biber i malo ljute crvene paprike. Pojačati vatru da provri, pa zatim smanjiti da tiho vri, polako u poklopljenom sudu.
4.
Kuvati oko 45-60 minuta dok meso ne postane meko i za vreme kuvanja ne treba mešati. Na kraju kuvanja probati čorbicu , pa ako treba dosoliti, ili pobiberiti.
5.
Paprikaš poslužiti uz svežu, ili kiselu salatu, po želji.
6.
Prijatno!