Pileći bataci u rerni sa krompirom i belim lukom
Potrebni sastojci
-4 komada pilećih bataka sa karabatkom
-oko 1 kg krompira
-1 veća glavica belog luka
-so, vegeta i biber, po potrebi
-1 kašikica sušene majčine dušice
-1 puna kašikica crvene mlevene paprike
-po želji može 1/4 kašikice ljute paprike
-oko 5 kašika ulja
Priprema
1. Uključiti rernu na 200 stepeni da se greje. Batake oprati, ocediti od vode ili prosušiti ubrusom i poređati u pleh na papir za pečenje, da budu na jednoj polovini pleha. Izmešati so, vegetu, majčinu dušicu i biber i tom mešavinom premazati svako parče mesa sa obe strane. Umesto majčine dušice može se koristiti i neki drugi biljni začin po izboru.
2. Krompir dobro oprati i tako sa ljuskom zajedno iseći na krupnije komade. Poređati sa druge strane pleha i začiniti samo vegetom i biberom.
3. Batake posuti crvenom paprikom sa obe strane i kašikom ravnomerno namazati. Krompir isto posuti sa malo crvene paprike i promešati.
4. Glavicu belog luka razdvojiti na čenove, dobro oprati i sa ljuskom zajedno poređati u plehu oko bataka.
5. Sve to preliti sa nekoliko kašika ulja i staviti da se peče na 200 stepeni oko 60 minuta. Otprilike kada prođe malo više od pola vremena pečenja i gornja strana bataka već ima lepu boju treba ih okrenuti, ali krompir ne treba okretati.
6. Pečene batake i krompir servirati na većoj tacni sa salatom po izboru.
7. Beli luk ocediti na salvet od viška masnoće, oljuštiti i namazati gore piletinu po želji.
8. Prijatno!