Pileći bataci u rerni sa krompirom i belim lukom

Pileći bataci u rerni sa krompirom i belim lukom
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci

-4 komada pilećih bataka sa karabatkom

-oko 1 kg krompira

-1 veća glavica belog luka

-so, vegeta i biber, po potrebi

-1 kašikica sušene majčine dušice

-1 puna kašikica crvene mlevene paprike

-po želji može 1/4 kašikice ljute paprike

-oko 5 kašika ulja

Priprema

1.   Uključiti rernu na 200 stepeni da se greje. Batake oprati, ocediti od vode ili prosušiti ubrusom i poređati u pleh na papir za pečenje, da budu na jednoj polovini pleha. Izmešati so, vegetu, majčinu dušicu i biber i tom mešavinom premazati svako parče mesa sa obe strane. Umesto majčine dušice može se koristiti i neki drugi biljni začin po izboru.

2.   Krompir dobro oprati i tako sa ljuskom zajedno iseći na krupnije komade. Poređati sa druge strane pleha i začiniti samo vegetom i biberom.

3.   Batake posuti crvenom paprikom sa obe strane i kašikom ravnomerno namazati. Krompir isto posuti sa malo crvene paprike i promešati.

4.   Glavicu belog luka razdvojiti na čenove, dobro oprati i sa ljuskom zajedno poređati u plehu oko bataka.

5.   Sve to preliti sa nekoliko kašika ulja i staviti da se peče na 200 stepeni oko 60 minuta. Otprilike kada prođe malo više od pola vremena pečenja i gornja strana bataka već ima lepu boju treba ih okrenuti, ali krompir ne treba okretati.

6.   Pečene batake i krompir servirati na većoj tacni sa salatom po izboru.

7.   Beli luk ocediti na salvet od viška masnoće, oljuštiti i namazati gore piletinu po želji.

8.   Prijatno!