Veoma brza pita sa makaronama i sirom
Sastojci:
-1 l mleka
-450-500 g makarona ( testenine )
-2 dl kisele pavlake
-250 g sitnog sira ( ili feta sira )
-4 jaja
-2,5 pune kašikice soli
-4 kašike ulja
Priprema:
1.
U većoj činiji umutiti jaja viljuškom, dodati sir ( koji prethodno treba izgnječiti viljuškom ), zatim pavlaku, so, ulje i mleko. Sve zajedno varjačom promešati, blago okretajući smesu da se sjedini.
2.
Sada uzmemo pleh, koji treba da je veličine đuveč pleha i sipamo makarone u prazan pleh. Preko njih prelijemo pripremljenu smesu i blago mešajući varjačom izmešamo da se sve sjedini i da makarone budu ravnomerno raspoređene po smesi.
3.
Makarone treba da su skroz pokrivene sa smesom, pa ako možda nisu dodati još malo mleka, oko 1-1,5 dl, ili koliko je potrebno da budu skroz pokrivene ( da ne ostane ni jedna iznad smese da bi mogla da omekša ) i onda mora još jednom sve da se blago promeša.
4.
Ovako pripremljena pita za pečenje mora da odstoji najmanje 2 sata u frižderu i onda peći na 200 stepeni, oko 60 minuta, odnosno dok lepo ne porumeni.
5.
U frižderu može da odstoji i duže, da se napravi uvece, pa ujutro da se ispeče.
6.
Ako se pita pravi sa feta sirom, ili sa nekim drugim sirom koji je slaniji, onda je dovoljna i 1,5 kafena kašikica soli.
7.
Prijatno!