Sočna pita sa mesom i pavlakom
Potrebni sastojci
-500 g kora za pitu
-750 g mlevenog svinjskog mesa
-3 veće glavice crnog luka
-3 jaja
-4 kašike kisele pavlake
-2,5 dl pavlake za kuvanje
-2 pune kafene kašikice soli
-1 puna kafena kašikica vegete
-1 ravna kašikica bibera
-oko 1,5 dl ulja
Priprema
1.
Staviti mleveno meso i iseckan crni luk u tiganj, dodati so, vegetu, biber i dinstati sve zajedno na malo ulja oko 10-ak minuta.
2.
Ostaviti da se prohladi, pa dodati žumanca i čvrsto ulupana belanca. Sve zajedno izmešati.
3.
Filuje se jedna, po jedna kora. Za jednu koru treba 2 pune kašike fila. Na koru naneti jednu punu kašiku smese, rasporediti pomalo po celoj površini, pa koru saviti i sa jedne i sa druge strane do sredine i ponovo namazati sa još jednom kašikom fila. Urolati, pa ređati u pleh, na papir za pečenje, da sastav bude okrenut nadole.
4.
Ugrejati malo 1 dl ulja, pa kašikom prelivati preko kora i onda staviti pitu da se peče. Peći oko 20 minuta, pa preliti sa prelivom.
5.
Pita se peče ukupno oko 30-35 minuta na 200 stepeni.
6.
Poslužiti uz salatu od krastavaca, paradajza, uz kiselo mleko, ili po želji.
7.
Prijatno!
Preliv za pitu:
Izmešati 4 kašike kisele pavlake i 2,5 dl pavlake za kuvanje i to naneti gore na pitu, pa vratiti na pečenje oko 10 minuta, odnosno dok pita ne porumeni.