Čušpajz od boranije sa mirođijom i pavlakom
Sastojci:
-500 g boranije
-2 čena belog luka
-1 manja glavica crnog luka
-2-3 kašike ulja ( ili malo maslaca )
-1 čaša kisele pavlake
-1 kašika seckane mirođije (sveže, ili suve )
-1 ravna kašika brašna
-1 ravna kašikica soli
-1 ravna kašikica vegete
-1 ravna kašikica mlevene crvene paprike
-malo sveže mlevenog bibera, po ukusu
Priprema:
1.
Svežu boraniju oprati i iseći, ili koristiti već spremljenu, zamrznutu. Beli i crni luk iseckati na sitnije kockice.
2.
U sud staviti malo ulja, pa dodati seckani beli i crni luk i samo kratko propržiti na umerenoj temperaturi. Odmah dodati boraniju, promešati i dinstati nekoliko minuta mešajući, ako je potrebno dodati nekoliko kašika vode. Nakon toga sipati oko 3-3,5 dl vode, tako da voda prekrije boraniju.
3.
Dodati začine, pa promešati i sačekati da provri, posle toga smanjiti vatru i ostaviti da tiho vri poklopljeno oko 30 minuta. Za vreme kuvanja nije potrebno mešati.
4.
U jednoj manjoj činiji dobro izmešati pavlaku, brašno i sitno seckanu mirođiju i 10 minuta pred kraj kuvanja dodati u čušpajz. Promešati i sada do kraja kuvanja treba mešati, nekoliko puta da se ne zalepi za dno.
5.
Prijatno!