Goveđa supa sa griz knedlama
Potrebni sastojci:
-750 g govedine sa kostima
-5 šargarepa
-2 korena i list peršuna
-1 glavica crnog luka
-vode oko 2l
-1, 5 ravne kafene kašikice soli
-3 pune kafene kašikice vegete
-4-5 komada bibera u zrnu
Sastojci za knedle:
-1 jaje
-3-4 pune kašike griza
-1/2 ravne kafene kašikice soli
-malo bibera po ukusu
-seckani peršun list
Priprema:
1.
Oprati meso, staviti u hladnu vodu i dodati samo so. Kada počne jače da vri skidati kašikom sa površine belu penu, sve dok se stvara na površini. Sada smanjiti vatru i ostaviti tiho da vri.
2.
Povrće očititi i oprati. Crni luk ostaviti u komadu i tako samo staviti u supu, a šargarepu i peršun iseći na sitnije komade i dodati supi. Supu začiniti još i sa vegetom i biberom u zrnu i kuvati na tihoj vatri oko 2 sata.
3.
Oko 20 minuta pred kraj kuvanja pripremiti smesu za knedle. U manjoj činiji razmutiti jaje sa viljuškom, dodati griz, so, biber i malo sitno seckanog peršunovog lista. Dodavati griz postepeno, sve dok jaje upija, ali da smesa ne bude previše čvrsta, da može kašikom da se meša, jer i sa stajanjem će malo stegnuti.
4.
Stavljati knedle kašikicom, koju svaki put umočimo u supu i kuvati ih 10 minuta. Vaditi male knedlice, pola kafene kašikice, jer će one prilikom kuvanja narasti. U supu možemo dodati još malo sitno seckanog peršunovog lista.
5.
Meso iz supe poslužiti uz neki sos po izboru.