Punjene paprike sa mesom u sosu od paradajza

Punjene paprike sa mesom u sosu od paradajza
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci

-0,5 kg mlevenog svinjskog mesa ( ili mešavina pola svinjskog, pola junećeg, a može se praviti i sa mlevenim pilećim mesom )

-10 komada paprika srednje veličine

-1 veća glavica crnog luka

-pola šolje pirinča ( šolja od 3 dl )

-1 jaje

-1 puna kafena kašikica soli

-0,5 kašikice bibera

-0,5 kašikice crvene slatke paprike

-na vrh kašikice crvene ljute paprike

-1 puna kašika seckanog peršunovog lista

Sastojci za sos:

-1 l paradajz soka

-7 dl vode

-1 ravna kašika brašna

-2 pune kašikice soli

-1 ravna kašika šećera

-1 puna kašikica crvene slatke paprike

-malo sveže mlevenog bibera po ukusu

-2-3 pune kašike seckanog svežeg peršunovog lista

Priprema

1.   Paprike oprati, izdubiti  i očistiti od semenki. Očišćene i oprane paprike poređati u veći sud.

2.   Crni luk oljuštiti i oprati, zatim iseći na sitnije kockice.

3.   U veću činiju staviti sve sastojke za punjenje paprike i izmešati kašikom da se smesa sjedini. Smesu ne mešati dugo i ne pritiskivati za vreme mešanja, jer će biti tvrdo punjenje kada se skuva.

4.   Paprike puniti kašikom i od ostatka smese napraviti male kuglice i posle ih staviti u sos da se kuvaju zajedno sa paprikama. Paprike poređati u veći  sud i preliti sa paradajz sokom, dodati vode koliko je potrebno da bude do vrha paprika. Dodati začine za sos i seckan peršunov list i staviti da se kuva. Kada provri, smanjiti da tiho vri poklopljeno i kuvati jedan sat. Za vreme kuvanja ne treba mešati.

5.   Pred kraj kuvanja 15-20 minuta uliti u sud brašno razmućeno u šolji sa nekoliko kašika hladne vode. Dobro izraditi da nema grudvica, pa onda još dodati oko 1 dl vode da se malo razredi. Punjene paprike skinuti sa vatre i sačekati da prestane da vri, pa onda uliti hladnu zapršku. Ne treba mešati, nego samo sud malo protresti da se sve sjedini i onda vratiti na vatru da se kuva još 15 minuta.

6.   Pred kraj kuvanja probati sos, pa ako treba još malo začiniti po ukusu. Može se poslužiti sa obarenim krompirom u slanoj vodi, ili pire krompirom i salatom od krastavaca, kiselim mlekom, ili po želji.

7.    Ako se pravi veća količina, paprike se mogu složiti u dva reda.

8.   Prilikom zagrevanja postepeno zagrevati, na niskoj temperaturi da ne zagori.

9.   Prijatno!