Punjene paprike sa mesom u sosu od paradajza
Potrebni sastojci
-0,5 kg mlevenog svinjskog mesa ( ili mešavina pola svinjskog, pola junećeg, a može se praviti i sa mlevenim pilećim mesom )
-10 komada paprika srednje veličine
-1 veća glavica crnog luka
-pola šolje pirinča ( šolja od 3 dl )
-1 jaje
-1 puna kafena kašikica soli
-0,5 kašikice bibera
-0,5 kašikice crvene slatke paprike
-na vrh kašikice crvene ljute paprike
-1 puna kašika seckanog peršunovog lista
Sastojci za sos:
-1 l paradajz soka
-7 dl vode
-1 ravna kašika brašna
-2 pune kašikice soli
-1 ravna kašika šećera
-1 puna kašikica crvene slatke paprike
-malo sveže mlevenog bibera po ukusu
-2-3 pune kašike seckanog svežeg peršunovog lista
Priprema
1. Paprike oprati, izdubiti i očistiti od semenki. Očišćene i oprane paprike poređati u veći sud.
2. Crni luk oljuštiti i oprati, zatim iseći na sitnije kockice.
3. U veću činiju staviti sve sastojke za punjenje paprike i izmešati kašikom da se smesa sjedini. Smesu ne mešati dugo i ne pritiskivati za vreme mešanja, jer će biti tvrdo punjenje kada se skuva.
4. Paprike puniti kašikom i od ostatka smese napraviti male kuglice i posle ih staviti u sos da se kuvaju zajedno sa paprikama. Paprike poređati u veći sud i preliti sa paradajz sokom, dodati vode koliko je potrebno da bude do vrha paprika. Dodati začine za sos i seckan peršunov list i staviti da se kuva. Kada provri, smanjiti da tiho vri poklopljeno i kuvati jedan sat. Za vreme kuvanja ne treba mešati.
5. Pred kraj kuvanja 15-20 minuta uliti u sud brašno razmućeno u šolji sa nekoliko kašika hladne vode. Dobro izraditi da nema grudvica, pa onda još dodati oko 1 dl vode da se malo razredi. Punjene paprike skinuti sa vatre i sačekati da prestane da vri, pa onda uliti hladnu zapršku. Ne treba mešati, nego samo sud malo protresti da se sve sjedini i onda vratiti na vatru da se kuva još 15 minuta.
6. Pred kraj kuvanja probati sos, pa ako treba još malo začiniti po ukusu. Može se poslužiti sa obarenim krompirom u slanoj vodi, ili pire krompirom i salatom od krastavaca, kiselim mlekom, ili po želji.
7. Ako se pravi veća količina, paprike se mogu složiti u dva reda.
8. Prilikom zagrevanja postepeno zagrevati, na niskoj temperaturi da ne zagori.
9. Prijatno!