Sos od pečuraka sa belim lukom
Potrebni sastojci:
-500 g svežih pečuraka
-4-5 čena belog luka
-malo maslaca, oko 25 g
-oko 1 dl belog vina
-2 ravne kašike brašna
-3,5 dl vode
-2 dl kisele pavlake
-1 ravna kafena kašikica soli
-1 ravna kafena kašikica vegete
-bibera po ukusu
-sitno seckan peršunov list
Priprema:
1.
Sveže pečurke očistiti, oprati i iseći na listiće, zatim staviti u sud, ili dublji tiganj. Beli luk oljuštiti, oprati i iseći na sitnije kockice i dodati na pečurke.
2.
Na pečurke staviti malo maslaca, pa rastopiti mešajući na srednjoj temperaturi. Sve dinstati dolivajući pomalo belo vino, oko 15 minuta.
3.
Kada je belo vino i sok od pečuraka pomalo isparilo i kada su pečurke malo omekšale dodati na njih brašno i dobro promešati. Odmah naliti sa vodom uz neprekidno mešanje i sačekati da sos provri, pa smanjiti temperaturu i ostaviti da tiho vri.
4.
Dodati začine i seckan peršunov list i kuvati oko 7-8 minuta do gustine sosa, pri tom sada do kraja kuvanja mešajući s vremena na vreme, nekoliko puta da se ne zalepi za dno.
5.
Pred sam kraj umešati kiselu pavlaku, ostaviti malo da provri i sos poslužiti pored pečenog mesa, pire krompira, ili po želji.
6.
Prijatno!