Sos od pečuraka sa belim lukom

Sos od pečuraka sa belim lukom
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci:

-500 g svežih pečuraka

-4-5 čena belog luka

-malo maslaca, oko 25 g

-oko 1 dl belog vina

-2 ravne kašike brašna

-3,5 dl vode

-2 dl kisele pavlake

-1 ravna kafena kašikica soli

-1 ravna kafena kašikica vegete

-bibera po ukusu

-sitno seckan peršunov list

Priprema:

1.

Sveže pečurke očistiti, oprati i iseći na listiće, zatim staviti u sud, ili dublji tiganj. Beli luk oljuštiti, oprati i iseći na sitnije kockice i dodati na pečurke.

2.

Na pečurke staviti malo maslaca, pa rastopiti mešajući na srednjoj temperaturi. Sve dinstati dolivajući pomalo belo vino, oko 15 minuta.

3.

Kada je belo vino i sok od pečuraka pomalo isparilo i kada su pečurke malo omekšale dodati na njih brašno i dobro promešati. Odmah naliti sa vodom uz neprekidno mešanje i sačekati da sos provri, pa smanjiti temperaturu i ostaviti da tiho vri.

4.

Dodati začine i seckan peršunov list i kuvati oko 7-8 minuta do gustine sosa, pri tom sada do kraja kuvanja mešajući s vremena na vreme, nekoliko puta da se ne zalepi za dno.

5.

Pred sam kraj umešati kiselu pavlaku, ostaviti malo da provri i sos poslužiti pored pečenog mesa, pire krompira, ili po želji.

6.

Prijatno!