Bela kisela čorba sa piletinom i povrćem

Bela kisela čorba sa piletinom i povrćem
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci:

-400 g pilećeg belog mesa ( bez kosti )

-1 veća glavica crnog luka

-4 šargarepe

-2 korena peršuna i peršunov list

-oko 150 g graška

-oko 150 g boranije ( povrće  može da bude i mešavina od kukuruza, karfiola, ili nekog drugog povrća po želji )

-4 kašike pirinča

-2 ravne kašikice soli

-2 pune kašikice vegete

-bibera, po ukusu

-oko 1,5 l vode

-1 čaša od 2 dl kisele pavlake

-1 puna kašika brašna

-2-3 kašike ulja

-1-2 kašike soka od limuna, po ukusu

Priprema:

1.

Belo meso iseckati na sitnije komade. Povrće očistiti, oprati i iseći na komadiće, a crni luk na sitne kockice.

2.

U veći sud staviti iseckan crni luk i jako kratko propržiti sa nekoliko kašika ulja, zatim dodati šargarepu, koren peršuna i belo meso, promešati i samo koji minut propržiti. Dodati pripremljeno povrće, promešati sve zajedno i naliti sa oko 1,5 l vode.

3.

Dodati začine, so, vegetu i biber, dosta sitno seckanog peršunovog lista i sačekati da provri, pa smanjiti da tiho vri, poklopljeno, oko 30 minuta. Tada dodati pirinač i promešati, pa ostaviti još da se kuva oko 15 minuta.

4.

U jednoj manjoj činiji izmešati dobro čašu kisele pavlake sa 1 punom kašikom brašna, pa to još malo razrediti dodavajući malo vruće čorbe. To treba raditi postepeno, dodavati po jednu, dve kašike, izmešati, pa onda ponovo dodati, da se čorba brže ohladi prilikom mešanja, da se ne bi stvorile grudvice od brašna.

5.

Tako pripremljenu pavlaku sipati u čorbu pred sam kraj kuvanja, uz mešanje da se sve lepo sjedini. Zatim ostaviti da čorba proključa i kuvati 5 minuta. Na kraju još dodati malo limunovog soka, po ukusu.

6.

Prijatno!