Pržene ćufte od mlevenog mesa

Potrebni sastojci
-1 kg mlevenog svinjskog mesa ( ili mešavina pola svinjskog i pola junećeg mesa )
-1 veća glavica crnog luka
-6 čena belog luka
-2 parčeta suvog hleba
-2 jaja
-2 pune kafene kašikice soli
-1 ravna kafena kašikica bibera
-ulje za prženje
Od ove smese se ćufte mogu peći u tiganju i u rerni.
Priprema
Priprema ćufti iz tiganja:
1. Crni i beli luk oljuštiti, oprati i iseći na sitnije kockice. Suv hleb potopiti u hladnu vodu, zatim dobro iscediti i izmrviti.
2. U veću činiju staviti mleveno meso, iseckan crni i beli luk, izmrvljen hleb, dodati jaja i začine i smesu dobro izraditi rukom, pa staviti u frižder na 30 minuta da se dobije kompaktna smesa.
3. U veći tiganj sipati ulja, da bude u visini oko 1-1,5 cm i ugrejati na srednju temperaturu. Kada je ulje dobro ugrejano praviti loptice željene veličine i poređati u tiganj da se prži. Čim donja strana počne da se peče malo viljuškom podignuti ćufte da se ne zalepe za dno, pa kad se ta strana dobro zapeče, okrenuti ih na drugu stranu. Okretati ih otprilike na svakih 5 minuta da se ravnomerno peku i da dobiju zlatno, braon boju. Peći ih oko 25-30 minuta.
4. Ćufte mogu da ostanu okrugle, a mogu se i viljuškom stisnuti odozgore odmah na početku pečenja, pa da imaju visinu oko 1cm, onda će se ispeći i brže, za 20 minuta.
5. Od ove količine ima dosta ćufti, pa se peku dva puta u tiganju. Kada su pečene vaditi ih na papirni ubrus da se ocede.
6. Poslužiti ih uz krompir, sos i salatu po želji.
Priprema ćufti iz rerne:
1. Pripremljenu smesu ostaviti u frižderu 1-2 sata da odstoji. U pleh staviti papir za pečenje, pa oblikovati ćufte na željenu veličinu i oblik i poređati na papir.
2. Gore namazati sa četkicom uljem i staviti da se peku u zagrejanu rernu na 200 stepeni . Otprilike na pola vremena kada već gornja strana ima lepu boju, okrenuti ih. Peći ih oko 30-40 minuta u zavisnosti od veličine i debljine. Ako hoćemo da imaju jaču boju, pred kraj pojačati temperaturu na 250 stepeni da se dobro zapeku.
3. Vaditi ih na papirni ubrus i posle servirati na tacni uz prilog i salatu.
4. Prijatno!