Mekane i sočne krmenadle u sosu od luka i šargarepe

Mekane i sočne krmenadle u sosu od luka i šargarepe
Podelite sa dragim osobama

Sastojci za pripremu mesa:

-7-8  komada krmenadli bez kostiju ( ili šnicli, junetina, piletina, ćuretina )

-soli, po ukusu

-vegete, po ukusu

-bibera ,po ukusu

-2-3 kašike brašna

-malo ulja

Sastojci za pripremu sosa:

-3-4 veće glavice crnog luka

-2  šargarepe

-2 lista lovora

-2 ravne kašikice vegete

-bibera, po ukusu

-oko 1,5-2 dl vode ( po potrebi )

-seckan peršunov list

Priprema:

1.   Meso  začiniti sa mešavinom soli, vegete i bibera sa obe strane. Uvaljati u brašno i jednu i drugu stranu, pa višak istresti.

2.   Crni luk oljuštiti, oprati i iseći na sitne kockice. Šargarepu očistiti, oprati, pa iseći na kolutove.

3.   Sipati malo ulja u veći dublji tiganj, ili sud i ugrejati na osrednje jaču temperaturu. Kada je ulje ugrejano staviti meso da se peče, samo kratko, svaka strana oko 2 minuta, da dobije boju. Pri tom viljuškom malo pomerati meso da se ne zalepi za dno. Ako ima više mesa, peći dva puta. Vaditi meso na jedan veći tanjir i smanjiti temperaturu na tiho.

4.   U tu masnoću od pečenja dodati iseckan crni luk, šargarepu, prstohvat soli i dinstati mešajući oko 5 minuta.

5.   Vratiti meso u sud i čim se poređa jedan red mesa kašikom rasporediti luk i na gornjoj površini. Može se poređati i dva reda mesa, po potrebi i ravnomerno okolo rasporediti luk i šargarepu. Zatim naliti oko 1,5- 2 dl vode ( po potrebi ), kasnije za vreme dinstanja ako je potrebno povremeno dodavati malo vode. Posuti vegetom, biberom, seckanim peršunovim listom i staviti list lovora.

6.   Kada provri smanjiti tiho da vri, poklopljeno oko 45-60 minuta. Za vreme kuvanja meso ne treba okretati, ali nekoliko puta varjačom pomeriti meso i luk na dnu suda da se ne bi  zalepilo. Poslužiti uz pire krompir, kuvanu testeninu i salatu po želji.

7.   Na kraju kuvanja može se i zakiseliti po želji sa 2 pune kašike kisele pavlake, pa onda samo promešati i ostaviti kratko da provri.

8.   Prijatno!