Mekane i sočne krmenadle u sosu od luka i šargarepe
Sastojci za pripremu mesa:
-7-8 komada krmenadli bez kostiju ( ili šnicli, junetina, piletina, ćuretina )
-soli, po ukusu
-vegete, po ukusu
-bibera ,po ukusu
-2-3 kašike brašna
-malo ulja
Sastojci za pripremu sosa:
-3-4 veće glavice crnog luka
-2 šargarepe
-2 lista lovora
-2 ravne kašikice vegete
-bibera, po ukusu
-oko 1,5-2 dl vode ( po potrebi )
-seckan peršunov list
Priprema:
1. Meso začiniti sa mešavinom soli, vegete i bibera sa obe strane. Uvaljati u brašno i jednu i drugu stranu, pa višak istresti.
2. Crni luk oljuštiti, oprati i iseći na sitne kockice. Šargarepu očistiti, oprati, pa iseći na kolutove.
3. Sipati malo ulja u veći dublji tiganj, ili sud i ugrejati na osrednje jaču temperaturu. Kada je ulje ugrejano staviti meso da se peče, samo kratko, svaka strana oko 2 minuta, da dobije boju. Pri tom viljuškom malo pomerati meso da se ne zalepi za dno. Ako ima više mesa, peći dva puta. Vaditi meso na jedan veći tanjir i smanjiti temperaturu na tiho.
4. U tu masnoću od pečenja dodati iseckan crni luk, šargarepu, prstohvat soli i dinstati mešajući oko 5 minuta.
5. Vratiti meso u sud i čim se poređa jedan red mesa kašikom rasporediti luk i na gornjoj površini. Može se poređati i dva reda mesa, po potrebi i ravnomerno okolo rasporediti luk i šargarepu. Zatim naliti oko 1,5- 2 dl vode ( po potrebi ), kasnije za vreme dinstanja ako je potrebno povremeno dodavati malo vode. Posuti vegetom, biberom, seckanim peršunovim listom i staviti list lovora.
6. Kada provri smanjiti tiho da vri, poklopljeno oko 45-60 minuta. Za vreme kuvanja meso ne treba okretati, ali nekoliko puta varjačom pomeriti meso i luk na dnu suda da se ne bi zalepilo. Poslužiti uz pire krompir, kuvanu testeninu i salatu po želji.
7. Na kraju kuvanja može se i zakiseliti po želji sa 2 pune kašike kisele pavlake, pa onda samo promešati i ostaviti kratko da provri.
8. Prijatno!