Sos od mirođije sa mlekom i pavlakom

Sos od mirođije sa mlekom i pavlakom
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci:

-2 veze sveže mirođije

-1 mala glavica crnog luka

-2 pune kašike brašna

-oko 1 puna kašika maslaca ( po potrebi )

-1 ravna kašikica soli

-malo bibera, po ukusu

-1 kašika limunovog soka

-oko 4 dl mleka ( mleko dodavati postepeno, prvo 2,5  dl, pa koliko bude bilo potrebno da bi se dobila željena gustina )

-1 dl kisele pavlake

Priprema:

1.   Mirođiju dobro oprati, pa sitno iseckati. Crni luk oljuštiti, oprati i iseckati na sitne kockice.

2.   U sud rastopiti na tihoj vatri maslac, pa ubaciti crni luk, kratko propržiti i zatim dodati brašno i isto kratko propržiti, sve vreme mešajući i paziti da ne promeni boju. Dodati iseckanu mirođiju i sve promešati na laganoj vatri, pa skinuti sa vatre i ostaviti da se malo prohladi.

3.   Naliti sa mlekom, ali postepeno dodavati, mešajući neprekidno  da masa bude ujednačena. Vratiti sud na vatru, mešati i sačekati sve dok ne provri, pa smanjiti da tiho vri.

4.   Ako se sos u toku kuvanja previše zgusne dodavati mleka koliko bude trebalo da se dobije gustina po želji. Začiniti, dodati so i biber. Kuvati oko 15-20 minuta, ali mešajući s vremena na vreme, često. Pred kraj kuvanja, ako je sos previše gust, dodati još malo mleka. Na kraju kuvanja dodati pavlaku i sok od limuna, dobro promešati i sačekati da provri.

5.   Sos može da se priprema i sa vodom, umesto mleka.  Isti je postupak pripreme, samo na kraju kuvanja dodati više pavlake, 1 čašu od 2 dl.

6.   Sos poslužiti uz bareno i pečeno meso, pečen krompir, ili po želji.

7.   Prijatno!