Sos od mirođije sa mlekom i pavlakom
Potrebni sastojci:
-2 veze sveže mirođije
-1 mala glavica crnog luka
-2 pune kašike brašna
-oko 1 puna kašika maslaca ( po potrebi )
-1 ravna kašikica soli
-malo bibera, po ukusu
-1 kašika limunovog soka
-oko 4 dl mleka ( mleko dodavati postepeno, prvo 2,5 dl, pa koliko bude bilo potrebno da bi se dobila željena gustina )
-1 dl kisele pavlake
Priprema:
1. Mirođiju dobro oprati, pa sitno iseckati. Crni luk oljuštiti, oprati i iseckati na sitne kockice.
2. U sud rastopiti na tihoj vatri maslac, pa ubaciti crni luk, kratko propržiti i zatim dodati brašno i isto kratko propržiti, sve vreme mešajući i paziti da ne promeni boju. Dodati iseckanu mirođiju i sve promešati na laganoj vatri, pa skinuti sa vatre i ostaviti da se malo prohladi.
3. Naliti sa mlekom, ali postepeno dodavati, mešajući neprekidno da masa bude ujednačena. Vratiti sud na vatru, mešati i sačekati sve dok ne provri, pa smanjiti da tiho vri.
4. Ako se sos u toku kuvanja previše zgusne dodavati mleka koliko bude trebalo da se dobije gustina po želji. Začiniti, dodati so i biber. Kuvati oko 15-20 minuta, ali mešajući s vremena na vreme, često. Pred kraj kuvanja, ako je sos previše gust, dodati još malo mleka. Na kraju kuvanja dodati pavlaku i sok od limuna, dobro promešati i sačekati da provri.
5. Sos može da se priprema i sa vodom, umesto mleka. Isti je postupak pripreme, samo na kraju kuvanja dodati više pavlake, 1 čašu od 2 dl.
6. Sos poslužiti uz bareno i pečeno meso, pečen krompir, ili po želji.
7. Prijatno!