Zapečene tikvice sa sirom i origanom u rerni

Zapečene tikvice sa sirom i origanom u rerni
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci:

-2 male tikvice

-150 g sitnog sira ( ili tvrdog sira, isečenog na kockice )

-1 glavica crnog luka

-2-3 čena belog luka

-2 pune kašike prezle

-2-3 kašike ulja ( ili malo maslaca )

-1/2 kafene kašikice soli

-1 puna kafena kašikica vegete

-bibera po ukusu

-malo origana

Za preliv:

-3 jaja

-2 dl kisele pavlake

-1 dl jogurta

Priprema:

1.  Tikvice dobro oprati, ne moraju se ljuštiti, pa iseći na krupnije kocke. Crni i beli luk oljuštiti, oprati i sitno iseckati. Sada tikvice posoliti i ostaviti da odstoje  15 minuta da puste vodu, pa višak tečnosti dobro iscediti.

2.  U sud sipati malo ulja, pa dodati crni i beli luk, samo kratko propržiti na umerenoj temperaturi. Dodati oceđene tikvice, zatim staviti začine, vegetu, biber i origano i na tihoj vatri dinstati oko 5 minuta. Skinuti sa vatre i dodati sir i prezle i sve zajedno dobro promešati.

3.  Sipati tako pripremljene tikvice u manji pleh i preliti sa prelivom. Izmutiti viljuškom jaja, pa dodati kiselu pavlaku i jogurt i sve zajedno dobro promešati.

4.  Peći oko 30 minuta na 220 stepeni dok lepo ne porumeni. Tikvice se mogu pripremati i sa nekim drugim biljnim začinom, po želji.