Zapečene tikvice sa sirom i origanom u rerni

Potrebni sastojci:
-2 male tikvice
-150 g sitnog sira ( ili tvrdog sira, isečenog na kockice )
-1 glavica crnog luka
-2-3 čena belog luka
-2 pune kašike prezle
-2-3 kašike ulja ( ili malo maslaca )
-1/2 kafene kašikice soli
-1 puna kafena kašikica vegete
-bibera po ukusu
-malo origana
Za preliv:
-3 jaja
-2 dl kisele pavlake
-1 dl jogurta
Priprema:
1. Tikvice dobro oprati, ne moraju se ljuštiti, pa iseći na krupnije kocke. Crni i beli luk oljuštiti, oprati i sitno iseckati. Sada tikvice posoliti i ostaviti da odstoje 15 minuta da puste vodu, pa višak tečnosti dobro iscediti.
2. U sud sipati malo ulja, pa dodati crni i beli luk, samo kratko propržiti na umerenoj temperaturi. Dodati oceđene tikvice, zatim staviti začine, vegetu, biber i origano i na tihoj vatri dinstati oko 5 minuta. Skinuti sa vatre i dodati sir i prezle i sve zajedno dobro promešati.
3. Sipati tako pripremljene tikvice u manji pleh i preliti sa prelivom. Izmutiti viljuškom jaja, pa dodati kiselu pavlaku i jogurt i sve zajedno dobro promešati.
4. Peći oko 30 minuta na 220 stepeni dok lepo ne porumeni. Tikvice se mogu pripremati i sa nekim drugim biljnim začinom, po želji.