Pita sa višnjama i crnom čokoladom
Potrebni sastojci:
-9 komada tankih kora za pitu
-oko 800 g očišćenih višanja, sa sokom zajedno ( sveže, ili zamrznute )
-9-10 punih kašika griza
-9 punih kašika šećera
-2 vanil šećera
-oko 0,5 dl vode
-oko 0,5 dl ulja
-kora od jednog limuna
-150 g crne čokolade
-oko 30 g maslaca
Priprema:
1. Višnje sa sokom zajedno staviti u činiju i dodati griz, vanil šećer i koru od limuna, pa izmešati. Višnje se ne moraju cediti, jer tako zadrže sav sok i puste u pitu.
2. U šolji pomešamo ulje i vodu i sa tim ćemo premazivati kore.
3. Od ove količine višanja dobije se 3 štrudle, pa fil podelimo na tri dela. Za jednu štrudlu izbrojimo po 3 kore i odmah se može uključiti rerna da se greje na 200 stepeni.
4. Prva kora se premaže četkicom mešavinom vode i ulja, tanko, ali po celoj površini i iskoristiti samo toliko mešavine koliko bude bilo potrebno za premazivanje kora. Zatim stavljamo preko drugu koru, namažemo, pa isto i treću koru. Fil rasporediti kašikom i namazati po celoj površini, a preko fila posuti 3 pune kašike šećera. Odozgore staviti sitno izlomljene crne čokolade ( 50 g na jednu štrudlu ) i uviti štrudlu. Tako pripremljene štrudle staviti u tepsiju na papir za pečenje.
5. Umotane štrudle premazati gore istopljenim maslacem i staviti da se peče oko 30-40 minuta na 200 stepeni, sve dok ne porumeni.
6. Ohlađenu štrudlu iseći, po želji posuti šećerom u prahu i poslužiti.
7. Prijatno!