Mešana zelena salata sa jajima, rotkvicama i mladim belim lukom
Potrebni sastojci:
-1 veća glavica zelene salate ( ili dve manje )
-3 kuvana jaja
-5 rotkvica
-3 struka mladog belog luka
-sok i kora od jednog limuna
-3 kašike maslinovog ulja
-0,5 kašikice soli
-malo bibera, po ukusu
Priprema:
1. Spoljne listove zelene salate odbaciti, pa listove salate oprati i ocediti od vode. Zatim listove iskidati na veće komade, ili iseći nožem. Jaja tvrdo obariti ( 8-10 minuta ), pa oljuštiti i iseći po želji na četvrtine, ili krugove. Rotkvice oprati, pa seći na kolutove. Mladi beli luk oljuštiti, oprati i iseći na kolutiće.
2. Sve staviti u jednu veću činiju, samo odvojiti nekoliko komada kuvanog jaja za ukrašavanje. Napraviti preliv, u šolju staviti sok od limuna, maslinovo ulje, so i biber, pa sve dobro promešati da se sjedini. Zatim sipati preliv na salatu i blago, pažljivo sve promešati. Na pripremljenu salatu izrendati koru od limuna.
3. Salatu pripremiti pola sata pre posluživanja, pa onda još jednom blago promešati. Ako se servira u malim činijama, preko svake činije sipati gore po 1-2 kašike preliva sa dna salate.
4. Gore ukrasiti sa komadima kuvanog jaja.
5. Prijatno!