Brze rolnice sa makom od gotovih kora

Brze rolnice sa makom od gotovih kora
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci

-6 komada tankih kora za pitu

-250 g samlevenog  maka

-200 g šećera

-2 vanil šećera

-2 pune kašike griza

-rendana kora od jednog limuna

-1,5 dl mleka

Za preliv:

-oko 0,5 dl hladne vode

-oko 0,5 dl ulja

Gore za premazivanje:

-sa pripremljenim prelivom

-ili sa istopljenim ,oko 30 g maslaca

Priprema

Priprema fila od maka:

1.   Mak staviti u činiju, a šećer, vanilin šećer zajedno sa mlekom staviti da se ugreje. Promešati i sačekati da provri, pa tek onda skinuti sa vatre i vruće mleko odmah preliti preko maka. Kašikom dobro sve promešati i ostaviti da se prohladi, pa zatim dodati griz, koru od limuna i sve sjediniti.  Fil treba da je čvršći, ali da može kašikom da se sjedini. Ova količina maka je dovoljna za filovanje 2 rolnice, pa onda fil treba podeliti na 2 dela.

2.   U šolji izmešati hladnu vodu i ulje, pa s tom mešavinom se prelivaju kore. Iskoristiti samo toliko preliva koliko bude bilo potrebno za premazivanje kora.

Priprema rolnica sa makom:

1.   Za jednu rolnicu treba izbrojati 3 kore i ređaju se jedna preko druge . Sve kore se premazuju prelivom sa četkicom, tanko, ali po celoj površini. Na treću koru staviti polovinu fila kašikom, samo u jedan red, na tu stranu kore koja je kraća. Krenuti uvijati kore s te strane koja je kraća, da može rolnica da stane u pleh. Postupak ponoviti i za pripremu druge rolnice i staviti ih u pleh na papir za pečenje.

2.   Gore namazati sa otopljenim maslacem, ili samo sa tom mešavinom vode i ulja sa kojom se prelivaju kore. Staviti da se peče na 200 stepeni oko 20-25 minuta, dok ne porumeni.

3.  Seći kada se ohladi i po želji posuti gore sa šećerom u prahu.

4.   Prijatno!