Brze rolnice sa makom od gotovih kora
Potrebni sastojci
-6 komada tankih kora za pitu
-250 g samlevenog maka
-200 g šećera
-2 vanil šećera
-2 pune kašike griza
-rendana kora od jednog limuna
-1,5 dl mleka
Za preliv:
-oko 0,5 dl hladne vode
-oko 0,5 dl ulja
Gore za premazivanje:
-sa pripremljenim prelivom
-ili sa istopljenim ,oko 30 g maslaca
Priprema
Priprema fila od maka:
1. Mak staviti u činiju, a šećer, vanilin šećer zajedno sa mlekom staviti da se ugreje. Promešati i sačekati da provri, pa tek onda skinuti sa vatre i vruće mleko odmah preliti preko maka. Kašikom dobro sve promešati i ostaviti da se prohladi, pa zatim dodati griz, koru od limuna i sve sjediniti. Fil treba da je čvršći, ali da može kašikom da se sjedini. Ova količina maka je dovoljna za filovanje 2 rolnice, pa onda fil treba podeliti na 2 dela.
2. U šolji izmešati hladnu vodu i ulje, pa s tom mešavinom se prelivaju kore. Iskoristiti samo toliko preliva koliko bude bilo potrebno za premazivanje kora.
Priprema rolnica sa makom:
1. Za jednu rolnicu treba izbrojati 3 kore i ređaju se jedna preko druge . Sve kore se premazuju prelivom sa četkicom, tanko, ali po celoj površini. Na treću koru staviti polovinu fila kašikom, samo u jedan red, na tu stranu kore koja je kraća. Krenuti uvijati kore s te strane koja je kraća, da može rolnica da stane u pleh. Postupak ponoviti i za pripremu druge rolnice i staviti ih u pleh na papir za pečenje.
2. Gore namazati sa otopljenim maslacem, ili samo sa tom mešavinom vode i ulja sa kojom se prelivaju kore. Staviti da se peče na 200 stepeni oko 20-25 minuta, dok ne porumeni.
3. Seći kada se ohladi i po želji posuti gore sa šećerom u prahu.
4. Prijatno!