Sos od šargarepe iz mađarske kuhinje
Potrebni sastojci:
-oko 0,5 kg šargarepe ( 5-6 komada većih )
-1 manja glavica crnog luka
-1 ravna kašika brašna
-malo maslaca ( ili 3-4 kašike ulja ) po potrebi
-1 puna kašikica soli
-1 ravna kašikica šećera
-malo bibera
-oko 2 dl vode
-oko 3-4 dl mleka ( po potrebi )
-seckan peršunov list
Priprema:
1. Šargarepu oprati, očistiti i iseći na tanke kolutove. Crni luk oljuštiti, oprati iseckati na sitne kockice. U manjem sudu na malo ulja, ili maslaca propržiti samo kratko iseckan crni luk. Zatim dodati kolutove šargarepe, promešati i kratko prodinstati, oko 5 minuta, povremeno mešajući.
2. Naliti vodom, ali samo toliko vode sipati da je šargarepa u vodi, ali da je ne prekrije. Kada provri smanjiti da tiho vri, poklopljeno i za vreme kuvanja nekoliko puta promešati i proveriti količinu vode i ako je potrebno dolivati malo vruće vode. Dinstati dok ne omekša, oko 20-25 minuta, pa posuti sa jednom kašikom brašna, promešati i naliti mlekom. Prvo sipati oko 2,5 dl, pa zatim dodavati po malo, po potrebi, kako bi postigli željenu gustinu. Sada dodati začine, so, šećer, biber i seckan peršunov list i ostaviti 5 minuta da se kuva na tihoj vatri, uz mešanje, dok se smesa ne zgusne.
3. Sos poslužiti uz ćufte, pečeno meso ili po želji.
4. Za pripremu ovog sosa šargarepa se može i izrendati, ili iseći na sitne kockice i tako pripremati.
5. Prijatno!