Dinstani krompir sa šargarepom
Potrebni sastojci:
-oko 1-1,5 kg krompira
-2 veće glavice crnog luka
-1 veća šargarepa (ili 2 manje )
-2 ravne kafene kašikice soli
-malo bibera, po ukusu
-3-4 kašike ulja
-vode oko 1,5 dl ( po potrebi )
-seckan peršunov list
Priprema:
1. Krompir i luk oljuštiti, oprati i krompir iseći na krupnije kocke, a luk na sitnije. Šargarepu oljuštiti, pa iseckati na kolutove.
2. U sud sipati nekoliko kašika ulja, pa staviti crni luk da se dinsta na tihoj vatri, nekoliko minuta. Ako treba dodati i malo vode i malo posoliti da brže omekša. Zatim dodati kolutove šargarepe, kratko prodinstati oko 5 minuta mešajući, pa onda dodati i krompir. Sve promešati i sipati na to oko 1,5 dl vode ( po potrebi ). Zatim sačekati da provri, pa smanjiti vatru da se polako dinsta u poklopljenom sudu. Dodati so, biber i mešati s vremena na vreme i proveravati količinu vode, pa ako treba malo dodavati.
3. Kuvati oko 30 minuta dok krompir i šargarepa ne omekšaju. Pred kraj bi trebalo da ispari višak vode i zato češće promešati da se krompir i šargarepa ne zalepe za dno suda. Ako do kraja kuvanja ostane više vode nego što je potrebno, onda skinuti poklopac i sačekati da malo ispari. Na samom kraju dodati seckan peršunov list i promešati.
4. Za vreme kuvanja uvek samo blago promešati da se krompir i šargarepa ne raskuvaju skroz.
5. Poslužiti uz bareno, pečeno meso i salatu po želji.