Kolač od jabuka sa pudingom od vanile

Kolač od jabuka sa pudingom od vanile
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci za koru:

-5 jaja

-12 punih kašika šećera

-1 vanil šećer

-pola čaše hladne vode ( mera za čašu je od 2,5  dl )

-pola čaše ulja

-15 punih kašika brašna

-1 prašak za pecivo

-2 ravne kašike kakao praha

Potrebni sastojci za fil:

-oko 1 kg rendanih jabuka( ili samo isečenih na kockice ) sa sokom zajedno

-1,5  čaša šećera

-1 čaša vode koja se dodaje na jabuke

-1,5 dl vode za izradu praška za puding

-2 pudinga od vanile

-2 vanil šećer

-kora od limuna ( ili pomorandže )

Prvo pripremiti fil. Postupak pripreme:

Jabuke oprati, oljuštiti, pa izrendati, ili iseći na kockice. Staviti u sud, dodati šećer i vodu, pa kuvati na tihoj vatri oko 15 minuta. U jednoj manjoj činiji dva pudinga izmešati sa malo vode, oko 1,5 dl. Sipati na jabuke i skuvati u gustu masu, sve vreme mešajući, nekoliko minuta, sve dok varjača ne ostavlja trag na dnu suda. Skinuti sa vatre i ostaviti oko 10 minuta da se malo prohladi i već može da se filuje kolač.

Priprema kore:

1.  Za koru penasto umutiti jaja, šećer i vanilin šećer sa mikserom, ali postepeno dodavati šećer, po nekoliko kašika. Zatim mešajući smesu dodavati kašiku, po kašiku vode. Dodati ulje i na kraju usuti brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sve izmešati blago sa varjačom da se sjedini. Zatim pola smese sipati u dublji podmazan i brašnom posut pleh i malo zapeći, oko 3- 5 minuta.

2.  Izvaditi iz rerne i zapečenu koru preliti sa filom, rasporediti ravnomerno kašikom.

3.  U drugu polovinu testa dodati kakao, izmešati i sipati, ili kašikom stavljati preko fila. Ravnomerno namazati i vratiti da se peče nazad u rernu 20-25 minuta na 200 stepeni. Pred kraj proveriti da li je testo pečeno.

4.  Za pripremu ovog kolača može se koristiti i drugo voće, po želji. Kolač ostaviti da se ohladi, pa iseći i poslužiti.