Pileći paprikaš sa graškom i knedlicama

Pileći paprikaš sa graškom i knedlicama
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci:

-oko 1-1,5 kg piletine ( isečene na komade )

-oko 500 g graška ( zamrznutog, svežeg, ili iz konzerve )

-3 veće glavice crnog luka

-1 sveža paprika

-2 kašikice mirođije

-2 ravne kašikice soli

-3 pune kašikice vegete

-0,5 kašikice bibera

-2 pune kašikice crvene mlevene paprike

-na vrh kašikice ljute crvene paprike

-2-3 kašike ulja

-oko 1 l vode ( po potrebi )

Za knedlice:

-3 jaja

-oko 7 jako punih kašika brašna

-1 ravna kašikica soli

-malo bibera, po ukusu

Priprema:

1.   Pileće meso iseći na komade. Crni luk oljuštiti, oprati i sitno iseckati. U sud staviti iseckan crni luk i na malo ulja kratko propržiti, mešajući. Dodati i prstohvat soli da luk pusti vodu i ako je potrebno i nekoliko kašika vode , pa dinstati na tihoj vatri oko 5 minuta.

2.   Sada dodati na komade isečenu piletinu i dolivajući po malo vode dinstati na blagoj vatri, oko 15 minuta, dok meso ne promeni boju. Za vreme dinstanja više puta promešati.

3.   Kada višak vode ispari posuti crvenom mlevenom paprikom i dobro promešati. Zatim dodati grašak, promešati i naliti vodom da sve prekrije. Dodati začine , so , vegetu, biber, crvenu ljutu papriku, mirođiju i svežu papriku isečenu na krupne komade. Sačekati da provri, pa smanjiti tiho da vri i kuvati poklopljeno oko 45-60 minuta, dok meso ne postane meko.

4.   U međuvremenu pripremiti knedlice. Umutiti jaja viljuškom, pa dodati ostale sastojke i dobro izmešati da testo da bude srednje meko.

5.   Knedlice stavljati u ključali paprikaš pred kraj kuvanja i kuvati ih 10 minuta.  Vaditi ih veličine pola kafene kašikice, jer će prilikom kuvanja narasti. Kašikicu pre stavljanja knedlica pokvasiti u čorbici od paprikaša da se testo ne bi lepilo za kašikicu.

6.   Na kraju kuvanja probati čorbicu , pa ako treba dosoliti, ili pobiberiti. Poslužiti uz svežu, ili kiselu salatu po želji.

7.   Prijatno!