Slatke knedle ( gomboce ) sa šljivama i cimetom
Sastojci za testo:
-1 kg krompira
-oko 400 g brašna
-80 g maslaca ( ili margarina )
-2 jaja
-1 ravna kašikica soli
Sastojci za punjenje:
-oko 25 komada šljiva ( po potrebi )
-2 kašike šećera u prahu
-1 kašikica cimeta ( po želji )
Za prženje prezle potrebno je:
-300 g prezli ( hlebnih mrvica )
-3 pune kašike šećera
-2 vanil šećera
-1 puna kašikica cimeta
-80 g maslaca
Priprema:
1. Krompir oljuštiti, oprati, iseći na sitnije kocke i staviti da se kuva u posoljenoj vodi ( 1 puna kašikica soli ), oko 30 minuta.
2. Dok se krompir kuva oprati šljive i staviti na papirni ubrus da se ocede. Izvaditi im koštice i prebaciti ih u činiju. Posuti sa šećerom u prahu i cimetom i promešati.
3. U dublji tiganj staviti maslac da se otopi na umerenoj, tihoj temperaturi, pa onda dodati prezle i mešajući sve vreme pržiti oko 5 minuta, dok ne promeni boju. Na kraju umešati šećer, vanilin šećer i cimet.
4. Kada je krompir skuvan , procediti od vode, prebaciti u jednu činiju da se brže ohladi i dobro izgnječiti viljuškom. Kada se prohladi da nije vruć ( na sobnu temperaturu ) dodati so, maslac, jaja i brašno. Brašno dodavati postepeno, prvo oko 300 g, pa dobro izraditi testo rukom u činiji. Zatim prebaciti na dobro pobrašnjen sto i tamo još dodavati brašna na sto, pa koliko još testo upija. Čim prestane testo da se lepi to će biti dovoljno i ne treba dalje puno da se izrađuje testo.
5. Dok se gomboce budu pripremale, za to vreme u veći sud sipati vode, malo više od polovine suda, dodati 1 punu kafenu kašikicu soli i staviti polako da se greje.
6. Od pripremljenog testa napraviti valjkasti oblik na dobro pobrašnjenom stolu i iseći nožem na 1 cm širinu. Uzimati po komad testa u ruke, malo oblikovati u krug, u sredinu staviti šljive i spojiti testo iznad šljive prstima i posle malo pobrašniti ruke i oblikovati gomboce. Poređati na veću tacnu.
7. Kada već voda dobro vri staviti gomboce u vodu i kuvati ih 10-15 minuta. Čim se ubace sve gomboce u vodu na početku kuvanja kašikom pažljivo proveriti donje gomboce da ne ostanu zalepljene za dno. Gomboce su skuvane kada isplivaju na površinu i onda ih ostaviti još 2-3 minuta da se kuvaju. Ako ima mnogo gomboca i ne može da stane u sud, podeliti ih, pa ih kuvati dva puta.
8. Vaditi ih rešetkastom kašikom, dobro ocediti od vode, pa staviti u pripremljene prezle i uvaljati ih sa svih strana.
9. Na tacnu, ili u činiju staviti prezle, pa preko njih poređati gomboce i još gore posuti sa malo prezli i sa vanil šećerom, kristal šećerom, ili sa šećerom u prahu, po želji.