Kokos sutlijaš sa svežim voćem
Potrebni sastojci:
-1 l kokosovog mleka ( ili kravljeg mleka )
-8 punih kašika pirinča
-1 kašika kokosovog ulja
-1 mango
-4-5 kivija
-oko 100-150 g jagoda ( ili malina )
-sok od jednog limuna
-3 pune kašike šećera
-3 vanil šećera
-prstohvat soli
Priprema:
1.
U sud sipati mleko i kad počne da vri smanjiti na srednju, umerenu temperaturu, pa dodati pirinač. Staviti prstohvat soli, dobro promešati i ostaviti da se kuva. U početku, prvih 15-20 minuta mešati samo s vremena na vreme, a kasnije češće, a 5 minuta pred kraj sve vreme da se ne zalepi za dno suda. Kuvati oko 30-40 minuta, sve dok se pirinač ne skuva ( probati ). Sutlijaš treba da bude kremast, ali ne treba da upije svo mleko, jer će se i sa stajanjem još zgusnuti. Kada je skuvan tek sad dodati šećer ( da se ne lepi za dno suda ), vanil šećer i kokosovo ulje, pa dobro promešati i ostaviti da se prohladi.
2.
Čim smo sutlijaš počeli da kuvamo i dok ne treba sve vreme mešati pripremiti sveže voće. Mango oprati, oljuštiti i iseći na manje, ili veće kocke, po želji. Jagode oprati i ocediti od vode, a kiviju izvaditi sredinu kašikicom i iseći na kocke. Svo voće staviti u činiju, isprskati limunovim sokom i izmešati.
3.
Kada se sutlijaš prohladi ( oko 45-60 minuta ) , sve promešati i kašikom stavljati u veće čaše, puniti ih do 2/3 visine. Zatim odzgore staviti sveže voće. Od ove količine dobije se 4-5 čaša, u zavisnosti od veličine.
4.
Može se poslužiti odmah, ili ostaviti u frižderu da se dobro ohladi. Količina šećera se može staviti po ukusu, a voće birati po želji.
5.
Prijatno!