Musaka od krompira sa mlevenim mesom i slaninom

Musaka od krompira sa mlevenim mesom i slaninom
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci

Za meso:

-0,5 kg mlevenog mesa ( po izboru )

-oko 150 g dimljene slanine

-2 veće glavice crnog luka

-oko 5 kašika ulja ( po potrebi )

-1 puna kašikica soli

-0,5 kašikice bibera

-0,5 kašikice crvene mlevene paprike

Za krompir:

-oko 1,5 kg krompira ( oljuštenog i isečenog na tanke kolutove )

-1 puna kašikica soli

-1 puna kašikica vegete

-sveže mleveni biber, po ukusu

Za preliv:

-3 jaja

-2 dl mleka

Priprema

1.   Slaninu iseći na sitne kockice, pa ubaciti u dublji tiganj, ili sud. Dodati odmah mleveno meso, crni luk i nekoliko kašika ulja, pa sve zajedno dinstati na umerenoj temperaturi, mešajući oko 10 minuta. Pred kraj dodati so, biber i crvenu mlevenu papriku i sve dobro promešati.

2.   Krompir oljuštiti, oprati, pa staviti u jednu veću činiju i iseći na tanke kolutove. Zatim začiniti i sve dobro promešati. U međuvremenu rerna može da se uključi  na 220 stepeni da se greje.

3.   Uzeti jedan dubok pleh (  koji ne treba puniti sa musakom do vrha, već 2-3 cm ispod vrha, da ne prska okolo ) i dno pleha malo nauljiti. Prvo rasporediti polovinu isečenog krompira, zatim preko krompira staviti mleveno meso, a preko mesa ravnomerno rasporediti drugu polovinu krompira.

4.   U jednoj manjoj činiji umutiti jaja viljuškom, sipati mleko i sve zajedno malo umutiti, pa preliti preko gornjeg reda krompira. Sipati preko preliva nekoliko kašika ulja i staviti da se peče na 220 stepeni, oko 45 minuta, sve dok dobro ne porumeni.

5.  Poslužiti uz kupus salatu, zelenu salatu, ili neku drugu, po želji.

6.  Prijatno!

 

 

 

 

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *