Slatki kupus sa svinjskim mesom

Slatki kupus sa svinjskim mesom
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci

-oko 1 kg svinjskog mesa ( ili junećeg, pilećeg )

-oko 1,5-2 kg svežeg kupusa ( 2 srednje glavice )

-3-4 veće glavice crnog luka

-2 paradajza ( ili 1,5 dl soka od paradajza )

-2 šargarepe

-5 kašika pirinča

-3-4 kašike ulja

-2 ravne kašikice soli

-3 pune kašikice vegete

-0,5 kašikice bibera

-2 pune kašikice slatke crvene paprike

-na vrh kašikice ljute crvene paprike

-1 ravna kašika seckane mirođije

-oko 8 dl vode ( po potrebi )

Priprema

1.

Meso iseći na veće komade. Luk i šargarepu oljuštiti, oprati, pa luk iseći na sitne kocke, a šargarepu na kolutove. Paradajz oprati i iseći na kockice, ili manje komade. Svežem kupusu odstraniti spoljne listove, pa oprati i seći na veće komade i staviti u činiju.

2.

U veći sud ( od 4 l ) sipati ulje, dodati luk i meso i kratko propržiti nekoliko minuta na umerenoj temperaturi. Zatim dodati šargarepu i paradajz i sve zajedno dinstati oko 10 minuta. Nekoliko puta promešati i po potrebi dodati nekoliko kašika vode. Posle toga posuti crvenom paprikom, izmešati i naliti vodom, oko 8 dl. Dodati začine i sve promešati, pa sačekati da provri i smanjiti tiho da vri. U sud staviti pola količine isečenog kupusa, pritisnuti u vodu da može da omekša da bi dodali i ostatak kupusa.

3.

Posle 10-ak minuta , kada kupus malo omekša dodati preostali kupus i pritisnuti da bude u vodi, pa sud poklopiti i ostaviti na tihoj vatri da se kuva oko 1 sat. Pred kraj 20 minuta dodati pirinač i promešati.

4.

Manja količina kupusa se može praviti od polovine potrebnih sastojaka, po istom postupku pripreme. Kupus poslužiti uz svežu salatu od krastavaca, paradajza, ili po želji.

5.

Prijatno!