Pohovane tikvice u prezlama sa prelivom od belog luka

Pohovane tikvice u prezlama sa prelivom od belog luka
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci:

-2 manje tikvice

-4 komada jaja

-200 g hlebnih mrvica ( prezle )

-oko 200g brašna ( po potrebi )

-so i biber po ukusu

-oko 2-3 dl ulja za prženje

Preliv sa belim lukom:

-3 dl kiselog mleka

-2 struka mladog belog luka (ili crnog luka, seckane mirođije, po ukusu )

-mlevene čili paprike, po ukusu

-1 kašika soka od limuna

Priprema:

1.  Tikvice oprati, pa ih oljuštiti ( može i neoljuštene, ako su mlade ). Zatim iseći na kolutove, ili tanke, dugačke šnite, debljine oko 0,5 cm. Ako su tikvice veće, onda ih oljuštiti, preseći na pola, pa im izvaditi sredinu sa semenkama i onda ih iseći na željene komade.  Staviti ih u veću činiju, pa posoliti i pobiberiti po ukusu i dobro izmešati. Ostaviti ih da odstoje 10-ak minuta, pa ako ima viška tečnosti, ocediti.

2. U jednoj činiji umutiti jaja viljuškom. Na jedan tanjir staviti brašno, na drugi prezle. Isečene tikvice sa obe strane uvaljati prvo u brašno, zatim u smesu od jaja, pa u hlebne mrvice. Rukom dobro stisnuti prezle sa obe strane tikvice i poređati ih na tanjir.

3.  U dublji tiganj sipati ulje i ugrejati na jaču umerenu temperaturu, pa staviti tikvice da se peku, po 3-4 komada odjednom. Peći ih sa jedne strane oko 2 minuta, pa kad je donja strana dobro porumenila, okrenuti ih i sa druge strane isto peći 1-2 minuta.

4.  Vaditi ih na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće.

Priprema preliva:

1.  Beli luk oljuštiti, oprati i iseći na sitne kockice. U činiji izmešati kiselo mleko, seckan beli luk, dodati mlevenu čili papriku, po ukusu i malo limunovog soka. Sve zajedno dobro izmešati i poslužiti pored tikvica.

2.  Tikvice se mogu pre konzumiranja poprskati limunovim sokom. Poslužiti ih uz pečeno meso, pečen krompir, pire krompir, ili neki sos po želji.