Makarone sa makom i limunom
Potrebni sastojci:
-400-500 g testenine
-200 g mlevenog maka
-150 g šećera
-2 vanil šećera
-rendana kora jednog limuna
-prstohvat soli
-1-2 kašika ulja ( ili 1 kašika maslaca )
-voda za kuvanje testenine oko 2 l sa dodatkom 1 pune kafene kašikice soli
Priprema:
1.
Staviti vodu za testeninu da provri, dodati kašikicu soli. Kada je voda dobro provrila ubaciti testeninu i kuvati na tihoj vatri oko 10-12 minuta. Za vreme kuvanja nekoliko puta promešati pažljivo da se ne zalepi za dno.
2.
Kada je testenina skuvana procediti je i vratiti u šerpu u kojoj se kuvala. Sipati na nju malo ulja, ili staviti komadić maslaca i na tihoj vatri još koji trenutak, mešajući pažljivo kašikom, dobro ugrejati. Skinuti sa vatre i odmah dodati mleveni mak, šećer, vanilin šećer, prstohvat soli i rendanu limunovu koricu. Dobro promešati da se mak ravnomerno rasporedi.
3.
Poslužiti toplo. Ovako se može praviti i sa orasima, rogačem, kakaom.
4.
Može se dodati 1-2 kašike mleka da nije previše suvo.