Keks torta sa jagodama i vanil kremom
Potrebni sastojci:
-oko 420 g piškotica, ili petit beurre keksa
-oko 1 kg jagoda, svežih, ili zamrznutih
-oko 3 dl soka od narandže za natapanje piškotica
Za fil:
-250 g margarina sobne temperature
-150 g šećera u prahu
-1 l mleka za puding
-3 pudinga od vanile
-12 punih kašika šećera za puding
-4 vanil šećera
Za ukrašavanje:
-3 šlaga
-oko 3-4 dl mleka za šlag
Priprema:
1. Skuvati 3 pudinga u 1 l mleka sa šećerom i vanil šećerom. Kada se prohladi dodati šećer u prahu i margarin i mikserom penasto izraditi.
2. Jagode oprati i ocediti od vode. Manje ostaviti cele, a krupnije iseći na komade. Ostaviti nekoliko sa strane cele za ukrašavanje.
3. Na veću tacnu, ili u dublji veći pleh poređati pola količine piškota i sa kašikom gore prelivati sa pola količine soka. Slagati sada pola količine fila i preko poređati pola količine jagoda. Isti postupak slaganja ponoviti još jednom, s tim što sada piškotice umočiti kratko u sok i tako ređati preko fila.
4. Šlag umutiti u čvrstu penu i tortu gore ukrasiti sa šlagom i jagodama.
5. Staviti u frižder da se ohladi, pa onda seći.
6. Prijatno!