Čorba od kelerabe sa knedlama
Potrebni sastojci:
-2 veće kelerabe ( ili 3 manje )
-2 veće šargarepe ( ili 3 manje )
-2 korena peršuna
-1 manja glavica crnog luka
-1 čen belog luka
-2-3 kašike ulja ( ili kašika maslaca )
-1 puna kašika brašna
-1 puna kafena kašikica crvene mlevene paprike
-2 ravne kafene kašikice soli
-4 pune kafene kašikice vegete
-1/2 kafene kašikice bibera ( ili po ukusu )
-2 pune kašike sitno seckanog peršunovog lista
-2 pune kašike sitno seckane sveže mirođije ( ili sušene )
-oko 1,7 l vode
-2,5 dl mleka
Za knedlice potrebno je :
-2 jaja
-1/2 ravne kafene kašikice soli
-malo bibera
-oko 5 punih kašika brašna ( po potrebi )
Priprema:
1. Povrće oljuštiti i oprati. Zatim kelerabu iseći na sitnije kocke, koren peršuna i šargarepu na tanje kolutove, a crni i beli luk na sitnije kockice.
2. U sud sipati malo ulja i staviti crni i beli luk, koren peršuna i šargarepu, pa kratko prodinstati mešajući nekoliko minuta. Zatim posuti brašnom i kratko samo propržiti mešajući. Dodati sada crvenu mlevenu papriku i sve dobro izmešati. Ubaciti i kockice kelerabe, izmešati, pa naliti vodom.
3. Začiniti, dodati so, vegetu, biber, seckan pešunov list i seckanu mirođiju. Sačekati da provri, pa smanjiti tiho da vri oko 30 minuta. Sipati mleko i dodati knedlice 10 minuta pred kraj kuvanja.
Priprema knedlica:
1. Izlupati viljuškom jaja, dodati so i biber i postepeno dodavati brašno. Pri tom promešati i dobro izraditi da se dobije mekša smesa koja može kašikom da se meša.
2. Vaditi malom, kafenom kašikicom knedlice i spuštati u čorbu koja dobro vri. Kada su sve knedlice dodate u čorbu ostaviti da se kuvaju još na tihoj vatri 10 minuta.
-Čorba se može praviti i bez knedlica sa dodatkom 2-3 kašike testenine. Mleko i testeninu onda dodati nekoliko minuta pred kraj kuvanja.