Čorba od kelerabe sa knedlama

Čorba od kelerabe sa knedlama
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci:

-2 veće kelerabe ( ili 3 manje )

-2 veće šargarepe (  ili 3 manje )

-2 korena peršuna

-1 manja glavica crnog luka

-1 čen belog luka

-2-3 kašike ulja ( ili kašika maslaca )

-1 puna kašika brašna

-1 puna kafena kašikica crvene mlevene paprike

-2 ravne kafene kašikice soli

-4 pune kafene kašikice vegete

-1/2 kafene kašikice bibera ( ili po ukusu )

-2 pune kašike sitno seckanog peršunovog lista

-2 pune kašike sitno seckane sveže mirođije ( ili sušene )

-oko 1,7 l vode

-2,5 dl mleka

Za knedlice potrebno je :

-2 jaja

-1/2 ravne kafene kašikice soli

-malo bibera

-oko 5 punih kašika brašna ( po potrebi )

Priprema:

1.   Povrće oljuštiti i oprati. Zatim kelerabu iseći na sitnije kocke, koren peršuna i šargarepu na tanje kolutove, a crni i beli luk na sitnije kockice.

2.  U sud sipati malo ulja i staviti crni i beli luk, koren peršuna i šargarepu, pa kratko prodinstati mešajući nekoliko minuta. Zatim posuti brašnom i kratko samo propržiti mešajući. Dodati sada crvenu mlevenu papriku i sve dobro izmešati. Ubaciti i kockice kelerabe, izmešati, pa naliti vodom.

3.  Začiniti, dodati so, vegetu, biber, seckan pešunov list i seckanu mirođiju. Sačekati da provri, pa smanjiti tiho da vri oko 30 minuta. Sipati mleko i dodati knedlice 10 minuta pred kraj kuvanja.

Priprema knedlica:

1.  Izlupati viljuškom jaja, dodati so i biber i postepeno dodavati brašno. Pri tom promešati i dobro izraditi da se dobije mekša smesa koja može kašikom da se meša.

2.  Vaditi malom, kafenom kašikicom knedlice i spuštati u čorbu koja dobro vri. Kada su sve knedlice dodate u čorbu ostaviti da se kuvaju još na tihoj vatri 10 minuta.

-Čorba se može praviti i bez knedlica sa dodatkom 2-3 kašike testenine. Mleko i testeninu onda dodati nekoliko minuta pred kraj kuvanja.