Mađarski langoš

Mađarski langoš
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci:

-oko 500 g brašna ( po potrebi )

-25 g kvasca

-2 dl mleka

-1-2 dl vode

-1 ravna kašika soli

-1 ravna kafena kašikica šećera

-ulja oko 7-8 dl

Za nadev:

-oko 100 g tvrdog sira

-2-3 dl kisele pavlake

-2-3 čena belog luka

Priprema:

1.   U šolju sipati 1 dl mlake vode, dodati kašikicu šećera i izmrvljen kvasac. Promešati i ostaviti 5-10 minuta da proradi.

2.  U veću činiju staviti brašno, dodati so i izmešati. Zatim dodati vodu sa kvascem i mlako mleko i izraditi testo mikserom, ili varjačom. Postepeno dodavati brašno, mešati, pa na kraju ako je retko testo dodati još malo brašna, ili ako je previše tvrdo, još malo mlake vode. Testo dobro izraditi sve dok ne počne da se odvaja od zidova činije, ali da bude mekše testo.

3.  Ostaviti u činiji, gore pobrašniti, pa pokriti kuhinjskom krpom, ili providnom folijom. Treba da stoji oko 30-40 minuta.

4.  Prebaciti na pobrašnjen sto i oblikovati valjkasti oblik od testa, zatim testo iseći na 14 komada. Na jedan tanjir sipati malo ulja i sa nauljenim rukama svaki komad, blago okretajući, ne stiskati previše, oblikovati u male krugove. Ostaviti ih da stoje pokrivene oko 20-30 minuta.

5.  Ugrejati u dubokom tiganju, ili sudu ulje na jaču umerenu temperaturu i kad je ugrejano onda rukom obgice razvući u sredini okretajući u vazduhu i napraviti elipsast oblik. Spustiti testo u ulje da se peče 1-2 komada u zavisnosti od veličine suda koliko može da stane.  Peći dok donja strana ne porumeni nekoliko minuta, pa sa hvataljkama okrenuti na drugu stranu i isto peći 1-2 minuta da lepo porumeni.

6.  Vaditi ih na papirni ubrus da se ocede. Poslužiti sa pavlakom u koje se doda izrendan, ili sitno seckan beli luk i preko toga izrendati tvrdi sir.

7.  Mogu se poslužiti i sa slatkim namazom, sa džemom, ili eurokremom po želji.