Torta sa plazma keksom i lomljenom čokoladom
Potrebni sastojci:
-oko 300 g piškotica ( ili petit beurre, ili neki drugi keks )
-300 g mlevenog plazma keksa
-250 g margarina
-200 g mlevenog oraha ( ili lešnika )
-200 g šećera u prahu
-oko 2,5 dl soka od narandže za natapanje plazma keksa
-3 vanil šećera
-rendana kora od jedne pomorandže
-100 g crne čokolade
-oko 2 dl soka od narandže za natapanje piškotica
Za ukrašavanje:
-2 3 šlaga
Priprema:
1. U jednoj činiji izmešati mleveni plazma keks i mlevene orahe i preliti sa sokom od narandže. Ali postepeno dodavati, koliko bude bilo potrebno da se natope sa sokom.
2. U drugu činiju staviti omekšali margarin na sobnoj temperaturi, šećer u prahu i dodati nekoliko kašika natopljene smese od keksa, pa dobro izraditi mikserom. Zatim dodati ostatak smese od keksa i oraha, vanil šećer, koru od pomorandže i sve zajedno izraditi. Na kraju izlomiti čokoladu na sitnije komadiće, ili samo krupno izrendati i kašikom sve spoijiti.
3. Na okruglu tacnu, ili neki drugi oblik poređati jedan red piškotica, koje treba pre ređanja kratko umočiti u sok od narandže. Preko toga namazati polovinu fila, pa onda poređati još jedan red keksa i preko staviti fil. Gore ukrasiti sa šlagom i lomljenom čokoladom, ili po želji.
4. Tortu staviti u frižder i poslužiti kad se dobro ohladi i stegne.
5. Prijatno!