Čušpajz od graška i šargarepe

Čušpajz od graška i šargarepe
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci:

-500 g graška ( svežeg, ili zamrznutog )

-1 veća šargarepa ( ili 2 manje )

-1 manja glavica crnog luka

-2-3 kašike ulja

-2 pune kafene kašikice brašna

-oko 3,5 dl vode ( po potrebi)

-1 ravna kafena kašikica soli

-1 ravna kafena kašikica vegete

-malo bibera

-1 kašika seckane mirođije

-1/2 kafene kašikice crvene mlevene paprike

-prstohvat šećera

Priprema:

1.  Grašak oljuštiti i oprati. Crni luk i šargarepu očistiti, oprati i luk iseći na sitnije kockice, a šargarepu na kolutove.

2.  U sud sipati nekoliko kašika ulja, ubaciti luk i šargarepu i dinstati kratko, pa dodati grašak i još sve zajedno dinstati nekoliko minuta. Doliti jako malo vode, oko 1,5 dl, dodati so i mirođiju, pa na tihoj vatri poklopljeno dinstati. Povremeno promešati i ako je potrebno zaliti sa još malo vode. Dinstati oko 30 minuta, sve dok grašak ne omekša.

3.  Probati, pa ako je grašak skuvan i kad je ostalo još samo malo vode, posuti ga sa brašnom i promešati dobro. Zatim dodati mlevenu crvenu papriku, promešati i sipati još malo vode  2-2,5 dl da prekrije grašak. Vodu dodavati postepeno sve dok ne dobijemo željenu gustinu. Sada začiniti, dodati vegetu, malo bibera i prstohvat šećera i kuvati još 10 minuta.

4.  Pred kraj probati i po ukusu još začiniti. Poslužiti uz pečeno meso, pečen krompir i salatu po želji.