Čušpajz od graška i šargarepe
Potrebni sastojci:
-500 g graška ( svežeg, ili zamrznutog )
-1 veća šargarepa ( ili 2 manje )
-1 manja glavica crnog luka
-2-3 kašike ulja
-2 pune kafene kašikice brašna
-oko 3,5 dl vode ( po potrebi)
-1 ravna kafena kašikica soli
-1 ravna kafena kašikica vegete
-malo bibera
-1 kašika seckane mirođije
-1/2 kafene kašikice crvene mlevene paprike
-prstohvat šećera
Priprema:
1. Grašak oljuštiti i oprati. Crni luk i šargarepu očistiti, oprati i luk iseći na sitnije kockice, a šargarepu na kolutove.
2. U sud sipati nekoliko kašika ulja, ubaciti luk i šargarepu i dinstati kratko, pa dodati grašak i još sve zajedno dinstati nekoliko minuta. Doliti jako malo vode, oko 1,5 dl, dodati so i mirođiju, pa na tihoj vatri poklopljeno dinstati. Povremeno promešati i ako je potrebno zaliti sa još malo vode. Dinstati oko 30 minuta, sve dok grašak ne omekša.
3. Probati, pa ako je grašak skuvan i kad je ostalo još samo malo vode, posuti ga sa brašnom i promešati dobro. Zatim dodati mlevenu crvenu papriku, promešati i sipati još malo vode 2-2,5 dl da prekrije grašak. Vodu dodavati postepeno sve dok ne dobijemo željenu gustinu. Sada začiniti, dodati vegetu, malo bibera i prstohvat šećera i kuvati još 10 minuta.
4. Pred kraj probati i po ukusu još začiniti. Poslužiti uz pečeno meso, pečen krompir i salatu po želji.