Ćufte od tikvica sa sirom i belim lukom

Ćufte od tikvica sa sirom i belim lukom
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci:

-2  manje tikvice ( oko 1 kg )

-3 jaja

-100-150 g rendanog tvrdog sira

-3 čena belog luka

-8 jako punih kašika brašna  ( koliko može da stane na kašiku )

-4 pune kašike prezle ( hlebne mrvice )

-2 pune kafene kašikice soli

-2 ravne kafene kašikice vegete

-1 ravna kafena kašikica bibera

-dosta seckanog peršunovog lista

-2-3 dl ulja ( po potrebi )

Priprema:

1.  Beli luk očistiti, oprati i iseći na sitne kockice, ili ispresovati.

2.  Tikvice oljuštiti, oprati i izrendati. Ako su mlade tikvice izrendati cele, ako su veće onda očistiti sredinu i izvaditi seme, pa onda izrendati. Staviti u činiju, dodati 1 kašikicu soli, promešati i ostaviti 10 minuta da stoji da pusti sok. Posle toga rukom iscediti od viška tečnosti, ali ne skroz, nego blago pritiskajući i prebaciti u drugu činiju.

3.  Zatim dodati sve ostale potrebne sastojke i začine, ali soli još samo 1 kašikicu  i kašikom sjediniti smesu, blago, pažljivo mešajući. Smesa treba da je takve gustine da se meša sa kašikom, ali ne sme da curi sa kašike. Ako je tečnija dodati još malo mrvice po potrebi.

4.  U dublji tiganj sipati ulja da prekrije dno i da bude u visini oko 2-3 cm i ugrejati ulje na jaču srednju temperaturu. Kroz nekoliko minuta kada je već ulje ugrejano kašikom, koju prethodno umočino u ulje, vaditi pune kašike smese ( koliko stane na kašiku ) i spuštati ih  da se peku. Peći oko 4-5 komada odjednom, u zavisnosti koliko stane u tiganj. Peći oko 2 minuta sve dok donja  strana dobro ne porumeni, pa tek onda okrenuti na drugu stranu i isto peći oko 1-2 minuta dok ne porumeni. Za vreme pečenja ako se malo zalepi za dno, samo viljuškom izdići.

5.  Vaditi ih sa metalnom hvataljkom, ili viljuškom, držati koji sekund iznad tiganja da iscuri višak masnoće, pa onda staviti na papirni ubrus da se dobro ocede.

6.  Poslužiti uz neko pečeno meso, pire krompir ili neki drugi prilog i salatu po želji.