Čušpajz od tikvica sa mirođijom i pavlakom

Čušpajz od tikvica sa mirođijom i pavlakom
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci

-1 manja tikvica ( oko 500 g )

-1 mala glavica crnog luka

-2 čena belog luka

-1 ravna kašikica soli

-1 ravna kašikica vegete

-malo bibera, po ukusu

-1 puna kašika sitno seckane mirođije

-0,5 kašikice crvene mlevene paprike

-1 puna kašika brašna

-oko 1,5 dl vode  ( po potrebi, da se dobije željena gustina )

-2 kašike ulja, ili kašika maslaca

-3 pune kašike kisele pavlake

Priprema

1.   Tikvicu oprati i oljuštiti i iseći na sitnije kocke. Crni i beli luk oljuštiti, oprati i iseći isto na sitnije kockice.

2.   U sud ubaciti crni i beli luk, preliti sa malo ulja i kratko 1-2 minuta propržiti na umerenoj temperaturi. Posle dodati isečenu tikvicu i kašikicu soli da tikvica  pusti sok, promešati sve i dinstati , samo povremeno mešajući oko10 minuta.

3.   Zatim tikvice posuti sa brašnom i kratko propržiti mešajući, dodati crvenu mlevenu papriku, pa sve dobro promešati. Naliti sa malo vode i začiniti, dodati vegetu, biber, seckanu mirođiju i sačekati da provri, pa smanjiti da tiho vri i da se kuva oko 15 minuta. Do kraja kuvanja treba često promešati, svakih nekoliko minuta da se ne zalepi za dno i ako je previše gusto dodati malo vode da se postigne željena gustina.

4.   Pred kraj kuvanja dodati kiselu pavlaku, promešati i ostaviti samo minut da proključa.

5.   Čušpajz od tikvica poslužiti uz pečeno, ili bareno meso, pečen, ili baren krompir, testeninu i salatu po želji.

6.   Prijatno!