Čušpajz od tikvica sa mirođijom i pavlakom
Potrebni sastojci
-1 manja tikvica ( oko 500 g )
-1 mala glavica crnog luka
-2 čena belog luka
-1 ravna kašikica soli
-1 ravna kašikica vegete
-malo bibera, po ukusu
-1 puna kašika sitno seckane mirođije
-0,5 kašikice crvene mlevene paprike
-1 puna kašika brašna
-oko 1,5 dl vode ( po potrebi, da se dobije željena gustina )
-2 kašike ulja, ili kašika maslaca
-3 pune kašike kisele pavlake
Priprema
1. Tikvicu oprati i oljuštiti i iseći na sitnije kocke. Crni i beli luk oljuštiti, oprati i iseći isto na sitnije kockice.
2. U sud ubaciti crni i beli luk, preliti sa malo ulja i kratko 1-2 minuta propržiti na umerenoj temperaturi. Posle dodati isečenu tikvicu i kašikicu soli da tikvica pusti sok, promešati sve i dinstati , samo povremeno mešajući oko10 minuta.
3. Zatim tikvice posuti sa brašnom i kratko propržiti mešajući, dodati crvenu mlevenu papriku, pa sve dobro promešati. Naliti sa malo vode i začiniti, dodati vegetu, biber, seckanu mirođiju i sačekati da provri, pa smanjiti da tiho vri i da se kuva oko 15 minuta. Do kraja kuvanja treba često promešati, svakih nekoliko minuta da se ne zalepi za dno i ako je previše gusto dodati malo vode da se postigne željena gustina.
4. Pred kraj kuvanja dodati kiselu pavlaku, promešati i ostaviti samo minut da proključa.
5. Čušpajz od tikvica poslužiti uz pečeno, ili bareno meso, pečen, ili baren krompir, testeninu i salatu po želji.
6. Prijatno!