Testenina sa makom i vanila prelivom
Potrebni sastojci:
-500 g testenine ( makarone )
-200 g mlevenog maka
-180 g kristal šećera ( ili šećera u prahu )
-1 vanil šećer
-rendana kora od jednog limuna
-vode oko 1,5 l
-1 ravna kašikica soli
-2 kašike ulja ( ili kašika maslaca)
Za preliv od vanile:
-1 puding od vanile
-4 kašike šećera
-0,5 l mleka
-2 vanil šećera
Priprema:
1. U sud sipati vode , dodati so i staviti da provri.
2. Izmešati u činiji mak, šećer, vanil šećer i rendanu koru od liumuna.
3. Kada je voda proključala ubaciti testeninu da se kuva, promešati i ostaviti tiho da vri 10-ak minuta. Kada je testenina skuvana, procediti od vode.
4. U sud u kome se kuvala testenina, ubaciti malo maslaca ( ili malo ulja ) i na tihoj vatri ostaviti da se rastopi, pa zatim dodati testeninu i promešati. Isključiti ringlu i vruću testeninu posuti sa pripremljenim makom, promešati pažljivo, da se mak dobro izjednači. Može se i ostaviti na tihoj vatri samo jedan minut, mešajući dok se mak i šećer ne rastope.
5. Za preliv skuvati puding od vanile po uputstvu, sa dodatkom šećera i vanil šećera.
6. Poslužiti u manjim činijama i gore preliti sa prelivom od vanile. Testenina se može poslužiti i topla i hladna.
7. Prijatno!