Testenina sa makom i vanila prelivom

Testenina sa makom i vanila prelivom
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci:

-500 g testenine ( makarone )

-200 g mlevenog maka

-180 g kristal šećera ( ili šećera u prahu )

-1 vanil šećer

-rendana kora od jednog limuna

-vode oko 1,5 l

-1 ravna kašikica soli

-2  kašike ulja ( ili kašika maslaca)

Za preliv od vanile:

-1 puding od vanile

-4 kašike šećera

-0,5 l mleka

-2 vanil šećera

Priprema:

1.   U sud sipati vode , dodati so i staviti da provri.

2.   Izmešati u činiji mak, šećer, vanil šećer i rendanu koru od liumuna.

3.   Kada je voda proključala ubaciti testeninu da se kuva, promešati i ostaviti tiho da vri 10-ak minuta. Kada je testenina skuvana, procediti od vode.

4.   U sud u kome se kuvala testenina, ubaciti malo maslaca ( ili malo ulja ) i na tihoj vatri ostaviti da se rastopi, pa zatim dodati testeninu i promešati. Isključiti ringlu i vruću testeninu posuti sa pripremljenim makom, promešati pažljivo, da se mak dobro izjednači. Može se i ostaviti na tihoj vatri samo jedan minut, mešajući dok se mak i šećer  ne rastope.

5.   Za preliv skuvati puding od vanile po uputstvu, sa dodatkom šećera i vanil šećera.

6.   Poslužiti u manjim činijama i gore preliti sa prelivom od vanile. Testenina se može poslužiti i topla i hladna.

7.   Prijatno!