Đuveč sa mesom u rerni

Đuveč sa mesom u rerni
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci

-oko 800 g mesa bez kosti ( svinjskog, junećeg, pilećeg, ili kobasice )

-3-4 veće glavice crnog luka

-oko 800 g paradajza

-4-5 komada većih paprika

-1 šolja od 2,5 dl pirinča

-4 dl kisele pavlake

-1kašika maslaca, ili nekoliko kašika ulja

-za meso 2 ravne kafene kašikce soli, 1 ravna kašikica vegete i bibera po ukusu

-za povrće ukupno 2 ravne kafene kašikice soli, 1,5 ravne kašikice vegete i 1 ravna kašikica bibera

-dosta seckanog peršunovog lista. ili nekog drugog biljnog začina po želji

Priprema

1.   Meso iseći na krupnije komade i začiniti mešavinom začina.

2.   Crni luk oljuštiti, oprati pa iseći na deblje krugove i odmah poređati u dubok đuveč pleh. Pleh pre toga namazati sa maslacem, ili nauljiti sa nekoliko kašika ulja. Paradajz i papriku samo oprati i seći na dasci pre ređanja u pleh, pa onda svaki red između soliti i biberiti. Na svaki red staviti oko  1/2 kašikice mešavine  začina i malo bibera po ukusu. Paradajz seći na deblje krugove, a papriku na krugove, ili kocke.

3.   Redosled ređanja: prvi red dole ređamo svu količinu crnog luka, zatim pola količine paradajza, pa pola šolje pirinča, zatim pola količine paprika. Preko paprika se ređa meso, preko mesa ide druga polovina paprika, pa onda preostali pirinač i gore ide druga polovina  paradajza. Svaki red treba ravnomerno rasporediti u plehu i posuti mešavinom začina i bibera po ukusu. Seckan peršunov list se može rasporediti na redove paradajza.

4.   Kiselu pavlaku staviti u činiju i dobro izmešati, pa namazati gore zadnji red paradajza i posle još malo posoliti i pobiberiti.

5.   Peći oko 60 minuta na 200 stepeni, dok ne porumeni gornji sloj i ispari višak tečnosti. Ako treba može se ostaviti još 10 minuta da se lepo zapeče.

6.   Poslužiti uz kiselo mleko, ili po želji.

7.   Ova količina sastojaka je za veći đuveč pleh, za manji pleh je dovoljna i pola količina sastojaka, a količina mesa i povrća može po želji.

8.   Prijatno!