Brz domaći gusti sok od kajsije

Brz domaći gusti sok od kajsije
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci:

-3 kg očišćenih kajsija

-350-450 g šećera

-2 l vode

-sok od 2 limuna

Priprema:

1.  Kajsije oprati, izvaditi koštice i staviti u veći sud ( ili podeliti, pa u dva manja ). Ako su kajsije krupne iseći na manje komade. Dodati šećer i sok od limuna i dobro promešati. Ostaviti preko noći u frižderu, da kajsije puste  sok, a mogu  se i odmah pripremati, samo da odstoje sat vremena. Izmiksirati ih sa štapnim mikserom , dodati vode i staviti da se kuvaju. Kada sok provri ostaviti tiho da vri 20 minuta, pri tom nekoliko puta promešati.

2.  Ukus probati, jer od kajsije zavisi sa koliko šećera će se kuvati sok. Ako su slatke kajsije sa manje šećera se kuvaju.

3.  Kada se sok ohladi procediti kroz cetku, sipati u flaše i držati u frižderu. Mogu se sipati i u plastične flaše i držati u zamrzivaču.

4.  Ako se sok drži na sobnoj temperaturi onda staklene flaše sterilisati u rerni 30 minuta na 100 stepeni i vruć sok sipati u tople flaše. Odmah zatvoriti poklopcem i ređati naopačke u jednu korpu, još utopliti i ostaviti da se tako ohlade, pa onda ređati na policu.

5.  Sok je dosta gust, pa se može u čaši razblažiti sa dodatkom vode, ili kisele vode, gustinu praviti po želji. Poslužiti sa ledom i  kriškama limuna.