Pekmez od kajsija

Pekmez od kajsija
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci:

-6 kg očišćenih, veoma zrelih i mekih kajsija

-oko 1, 8 kg šećera ( 200-300 g po kilogramu )

-1/2 ravne kafene kašikice konzervansa

 Priprema:

1.  Kajsije oprati, ocediti od vode i izvaditi koštice. Birati samo zdrave kajsije i ako ima oštećenja, ili tamnih fleka to odseći. Staviti ih u veću plastičnu činiju, ili podeliti u 2 činije i posuti šećerom, zatim doro izmešati. Pokriti providnom folijom i ostaviti u frižderu preko noći.

2.  Sutradan prebaciti kajsije u veliki sud od 10 l, promešati i staviti da se kuvaju.

3.  Čim se kajsije stave na kuvanje oprane tegle  i oceđene od vode poređati u rernu i tek onda uključiti da se greju na 100 stepeni 30 minuta, računajući vreme  kada rerna dostigne željenu temperaturu.

4.  U prvih 20-ak minuta pekmez staviti da se kuva na jačoj temperaturi i samo s vremena na vreme promešati da se ne zalepi sredina, zatim smanjiti vatru na srednju temperaturu i mešati sve vreme. U početku dosta peni, pa sud ne treba da je napunjen do gore. Konzervans dodati  pred kraj kuvanja 15 minuta. Pekmez kuvati najmanje  1 i po sat i još malo duže do željene gustine. Pekmez je gotov kada prestane da peni i posle još kuvati najmanje  30-ak minuta, ali za jaču gustinu još nastaviti kuvanje do željene gustine.

5. Kada je pekmez skuvan sipati u tople tegle koje se vade iz rerne pre nego što se pune, i odmah ih zatvoriti metalnim poklopcem i okrenuti naopačke. Posle 15 minuta se tegle mogu vratiti nazad. Ostaviti ih da se ohlade, mogu se još i pokriti i utopliti, pa sutradan kad se ohlade poređati na policu.