Pekmez od kajsija
Potrebni sastojci:
-6 kg očišćenih, veoma zrelih i mekih kajsija
-oko 1, 8 kg šećera ( 200-300 g po kilogramu )
-1/2 ravne kafene kašikice konzervansa
Priprema:
1. Kajsije oprati, ocediti od vode i izvaditi koštice. Birati samo zdrave kajsije i ako ima oštećenja, ili tamnih fleka to odseći. Staviti ih u veću plastičnu činiju, ili podeliti u 2 činije i posuti šećerom, zatim doro izmešati. Pokriti providnom folijom i ostaviti u frižderu preko noći.
2. Sutradan prebaciti kajsije u veliki sud od 10 l, promešati i staviti da se kuvaju.
3. Čim se kajsije stave na kuvanje oprane tegle i oceđene od vode poređati u rernu i tek onda uključiti da se greju na 100 stepeni 30 minuta, računajući vreme kada rerna dostigne željenu temperaturu.
4. U prvih 20-ak minuta pekmez staviti da se kuva na jačoj temperaturi i samo s vremena na vreme promešati da se ne zalepi sredina, zatim smanjiti vatru na srednju temperaturu i mešati sve vreme. U početku dosta peni, pa sud ne treba da je napunjen do gore. Konzervans dodati pred kraj kuvanja 15 minuta. Pekmez kuvati najmanje 1 i po sat i još malo duže do željene gustine. Pekmez je gotov kada prestane da peni i posle još kuvati najmanje 30-ak minuta, ali za jaču gustinu još nastaviti kuvanje do željene gustine.
5. Kada je pekmez skuvan sipati u tople tegle koje se vade iz rerne pre nego što se pune, i odmah ih zatvoriti metalnim poklopcem i okrenuti naopačke. Posle 15 minuta se tegle mogu vratiti nazad. Ostaviti ih da se ohlade, mogu se još i pokriti i utopliti, pa sutradan kad se ohlade poređati na policu.