Domaći gulaš sa junećim i svinjskim mesom
Potrebni sastojci:
-600 g junećeg mesa bez kosti
-600 g svinjskog mesa bez kosti
-6 velikih glavica crnog luka
-2 čena belog luka
-2 šargarepe
-1 koren peršuna
-peršunov list
-2 pune kafene kašikice crvene slatke paprike
-1/4 kašikice ljute crvene paprike
-2 ravne kašikice soli
-2 pune kašikice vegete
-1/2 kašikice bibera
-oko 3 kašike ulja
-oko 7-8 dl vode, po potrebi da ima željenu gustinu
Priprema:
1. Povrće očistiti, oprati, pa crni i beli luk iseći na sitne kockice, a šargarepu i peršun na kolutove. Meso iseći na kockice.
2. Sipati u sud malo ulja, pa ubaciti crni i beli luk i još dodati prstohvat soli, pa kratko propržiti nekoliko minuta. Zatim dodati kockice mesa, pa na tihoj vatri dinstati i mešati 10-ak minuta. Posuti crvenom paprikom, dobro promešati i naliti sa pola količine vode. Kada provri ostaviti poklopljeno da vri na tihoj vatri 30-40 minuta. Povremeno promešati i ako je potrebno dolivati po malo vode.
3. Kada se već povrće izdinstalo i meso pomalo omekšalo, doliti još vode do željene gustine. Začiniti, dodati so, vegetu, biber i ljutu papriku, promešati i ostaviti dalje na tihoj vatri da vri poklopljeno još oko 1 sat, sve dok se ne dobije željena gustina i meso dok fino ne omekša. Povremeno promešati i ako treba doliti malo vode. Pred kraj probati i ako treba začiniti po ukusu.
4. Kada je gulaš gotov može se posuti grubo naseckanim peršunovim listom.
5. Poslužiti uz baren krompir, testeninu i salatu po želji.