Kremasti grašak sa mlekom
Potrebni sastojci
-0,5 kg očišćenog graška ( svežeg, ili zamrznutog )
-1 mala glavica crnog luka
-2 ravne kašike brašna
-oko 1,5 dl vode
-oko 3 dl mleka
-1-2 kašike peršunovog lista
-1 ravna kafena kašikica soli
-1/2 kašikice šečera
-bibera po ukusu
-2-3 kašike ulja, ili 1 kašika maslaca
Priprema
1. Crni luk očistiti, oprati i sitno iseckati. Svež grašak očistiti, oprati, ili koristiti za pripremu zamrznut.
2. U sud sipati malo ulja, ili staviti maslac i na tihoj vatri rastopiti. Zatim dodati iseckan crni luk i kratko propržiti mešajući.
3. Dodati grašak i malo vode, pa začiniti. Posoliti, pobiberiti, posuti seckanim peršunovim listom i dodati šećer. Na tihoj vatri, poklopljeno dinstati, povremeno mešajući oko 20 minuta.
4. Kada je grašak omekšao posuti sa brašnom i brzo dobro promešati. Sipati mleko, ali postepeno dodavati mešajući dok se ne postigne željena gustina. Kada provri kuvati 5-10 minuta i za to vreme češće promešati i ako je previše gusto dodati još malo mleka.
5. Prijatno!