Jednostavne i ukusne knedle ( gomboce ) sa šljivama
Potrebni sastojci
Za testo:
-oko 500 g kuvanog krompira
-oko 200-300 g brašna
-40 g maslaca, ili margarina
-1 jaje
-1 ravna kašikica soli
Za punjenje:
-oko 14 šljiva, po potrebi
Za prezle:
-200 g prezli ( hlebnih mrvica )
-100 g šećera
-2 vanil šećera
-40 g maslaca
Priprema
1.
Krompir oljuštiti, oprati, iseći na kocke i staviti da se kuva u vodu sa dodatkom malo soli oko 30 minuta.
2.
Šljive oprati i ocediti od vode na papirnom ubrusu, pa preseći samo do pola i izvaditi koštice.
3.
U tiganju prvo otopiti maslac na tihoj vatri, pa dodati prezle i mešajući pržiti nekoliko minuta. Zatim dodati šećer i vanil šećer.
4.
Skuvan krompir ocediti, pa izgnječiti i napraviti pire sa dodatkom soli i maslaca. Krompir ostaviti da se skroz ohladi, pa onda dodati jaje i brašno. Polako, postepeno dodavati brašno, po potrebi koliko upija i izraditi fino mekano testo, koje je pomalo lepljivo. Na pobrašnjenom stolu još malo izraditi, pa oblikovati valjkasti oblik testa i podeliti na oko 12-14 delova. Svaki deo malo razvući u ruci, ili na stolu i napuniti sa šljivom, pa spojiti dobro krajeve i zatim nabrašnjenom rukom oblikovati gomboce.
5.
U veći sud sipati vode ( oko 2l ) sa dodatkom malo soli i staviti da se kuva. Kada voda dobro provri tek onda spuštati unutra gomboce i posle nekoliko minuta malo ih izdići pažljivo sa kašikom ako su se zalepile za dno. Sačekati da voda ponovo dobro provri i kuvati ih oko 10-15 minuta sve dok ne isplivaju na površinu, pa posle još ostaviti 3-5 minuta da se kuvaju.
6.
Gomboce vaditi rešetkastom kašikom i uvaljati u pržene hlebne mrvice.
7.
Gomboce poslužiti sa kristal šećerom, sa šećerom u prahu, prelivene sa medom, ili po želji.
8.
Prijatno!