Jednostavne i ukusne knedle ( gomboce ) sa šljivama

Jednostavne i ukusne knedle ( gomboce ) sa šljivama
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci

Za testo:

-oko 500 g kuvanog krompira

-oko 200-300 g brašna

-40 g maslaca, ili margarina

-1 jaje

-1 ravna kašikica soli

Za punjenje:

-oko 14 šljiva, po potrebi

Za prezle:

-200 g prezli ( hlebnih mrvica )

-100 g šećera

-2 vanil šećera

-40 g maslaca

Priprema

1.

Krompir oljuštiti, oprati, iseći na kocke i staviti da se kuva u vodu sa dodatkom malo soli oko 30 minuta.

2.

Šljive oprati i ocediti od vode na papirnom ubrusu, pa preseći samo do pola i izvaditi koštice.

3.

U tiganju prvo otopiti maslac na tihoj vatri, pa dodati prezle i mešajući pržiti nekoliko minuta. Zatim dodati šećer i vanil šećer.

4.

Skuvan krompir ocediti, pa izgnječiti i napraviti pire sa dodatkom soli i maslaca. Krompir ostaviti da se skroz ohladi, pa onda dodati jaje i brašno. Polako, postepeno dodavati brašno, po potrebi koliko upija i izraditi fino mekano testo, koje je pomalo lepljivo. Na pobrašnjenom stolu još malo izraditi, pa oblikovati valjkasti oblik testa i podeliti na oko 12-14 delova. Svaki deo malo razvući u ruci, ili na stolu i napuniti sa šljivom, pa spojiti dobro krajeve i zatim nabrašnjenom rukom oblikovati gomboce.

5.

U veći sud sipati vode ( oko 2l ) sa dodatkom malo soli i staviti da se kuva. Kada voda dobro provri tek onda spuštati unutra gomboce i posle nekoliko minuta malo ih izdići pažljivo sa kašikom ako su se zalepile za dno. Sačekati da voda ponovo dobro provri i kuvati ih oko 10-15 minuta sve dok ne isplivaju na površinu, pa posle još ostaviti 3-5 minuta da se kuvaju.

6.

Gomboce vaditi rešetkastom kašikom i uvaljati u pržene hlebne mrvice.

7.

Gomboce poslužiti sa kristal šećerom, sa šećerom u prahu, prelivene sa medom, ili po želji.

8.

Prijatno!