Domaći kompot od šljiva bez konzervansa
Potrebni sastojci
-oko 5 kg šljiva
-3 limuna
-4 vanil šećera
-3-4 l vode ( zavisi koliko ima voća u tegli )
-na 1 l vode dodati 100-150 g šećera, po ukusu
-tegle
-metalni poklopci
Priprema
1. Oprati tegle i ocediti od vode, pa poređati u rernu i tek onda uključiti rernu na 120 stepeni. Od trenutka kada rerna dostigne temperaturu grejati tegle 30 minuta, pa ih ostaviti u rerni na toplom do punjenja. Poklopce oprati, ocediti i kad se isključi rerna staviti samo na nekoliko minuta da se osuše, pa izvaditi.
2. Vodu, šećer, vanila šećer i opran limun isečen na kolutove pripremiti u sud.
3. Šljive dobro oprati, oštećene skloniti i izvaditi koštice. Za kompot birati tvrde i zdrave plodove.
4. U dublju šerpu sipati vode do pola za tegle i staviti na dno kunjisku krpu, da tegle ne dodiruju dno.
5. Sada se može staviti voda sa limunom i šećerom da se kuva, koji minut da vri. I sud sa vodom za tegle staviti da se greje.
6. Vaditi iz rerne jednu po jednu toplu teglu i u vruće tegle stavljati šljive. Prelivati sa vrućim sirupom, polako, postepeno i u svaku teglu staviti nekoliko koluta limuna. Sipati vodu do gore i odmah dobro zatvoriti metalnim poklocem.
7. Kada je već voda provrila u sudu polako spuštati tegle, po 3-4 odjednom, koliko stane da se ne dodiruju i na laganoj vatri kuvati 20 minuta.
8. Vaditi ih pažljivo i okretati naopako na sto, ili u korpu sa ćebetom, dobro utopliti i ostaviti do sutradan da se ohlade.
9. Po istom postupku može se pripremati i drugo voće. Kompot se može koristiti za kolače, pite i torte.