Boranija kuvana sa pilećim batacima
Potrebni sastojci
-5-6 komada pilećih bataka sa karabatkom
-800 g boranije (sveže ili zamrznute)
-1 šargarepa
-2 glavice crnog luka
-2 čena belog luka
-2 pune kašikice crvene slatke paprike
-2 ravne kašikice soli
-3 pune kašikice vegete
-sveže mlevenog bibera po ukusu
-4 kašike pirinča
-sitno seckan peršunov list
-2-3 kašike ulja
-8-9 dl vode
Priprema
1. Razdvojiti batake od karabataka i poređati ih u jedan veći sud. Zatim šargarepu, crni i beli luk oljuštiti, oprati, pa šargarepu iseći na kolutove, a crni i beli luk na kockice. Sve zajedno staviti u sud, pa preliti sa malo ulja i dinstati na srednjoj vatri oko15 minuta. Po potrebi dodavati postepeno po malo vode, oko 1,5 dl i promešati povremeno.
2. Zatim posuti sa crvenom paprikom, dobro promešati i ubaciti boraniju, pa sve zajedno još jednom promešati. Naliti sa vodom i začiniti, dodati i seckan peršunov list i staviti da se kuva na tihoj vatri, poklopljeno oko 45-60 minuta, odnosno dok meso ne omekša.
3. Pred kraj 20 minuta dodati pirinač, promešati i nastaviti kuvanje do kraja.
4. Umesto pirinča u boraniju pred sam kraj može se dodati 2dl kisele pavlake koja je izrađena sa 1 ravnom kašikom brašna, pa onda ostaviti još koji minut samo da proključa.
5. Poslužiti uz svežu salatu od krastavaca, ili neku drugu salatu po želji.
6. Prijatno!