Boranija kuvana sa pilećim batacima

Boranija kuvana sa pilećim batacima
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci

-5-6 komada pilećih bataka sa karabatkom

-800 g boranije (sveže ili zamrznute)

-1 šargarepa

-2 glavice crnog luka

-2 čena belog luka

-2 pune kašikice crvene slatke paprike

-2 ravne kašikice soli

-3 pune kašikice vegete

-sveže mlevenog bibera po ukusu

-4 kašike pirinča

-sitno seckan peršunov list

-2-3 kašike ulja

-8-9 dl vode

Priprema

1.   Razdvojiti batake od karabataka i poređati ih u jedan veći sud. Zatim šargarepu, crni i beli luk oljuštiti, oprati, pa šargarepu iseći na kolutove, a crni i beli luk na kockice. Sve zajedno staviti u sud, pa preliti sa malo ulja i dinstati na srednjoj vatri oko15 minuta. Po potrebi dodavati postepeno po malo vode, oko 1,5 dl i promešati povremeno.

2.   Zatim posuti sa crvenom paprikom, dobro promešati i ubaciti boraniju, pa sve zajedno još jednom promešati. Naliti sa vodom i začiniti, dodati i seckan peršunov list i staviti da se kuva na tihoj vatri, poklopljeno oko 45-60 minuta, odnosno dok meso ne omekša.

3.   Pred kraj 20 minuta dodati pirinač, promešati i nastaviti kuvanje do kraja.

4.   Umesto pirinča u boraniju pred sam kraj može se dodati 2dl kisele pavlake koja je izrađena sa 1 ravnom kašikom brašna, pa onda ostaviti još koji minut samo da proključa.

5.   Poslužiti uz svežu salatu od krastavaca, ili neku drugu salatu po želji.

6.   Prijatno!