Mekana i sočna junetina u sosu od luka i senfa
Potrebni sastojci
-0,5 kg junećeg mesa
-2-3 veće glavice crnog luka
-30 g maslaca
-2 kašike senfa
-3 kašike maslinovog ulja
-so, vegeta i biber po ukusu
-2 pune kašike kisele pavlake
-vode oko 1,5 dl
Priprema
1. Luk oljuštiti, oprati, pa iseći na kocke, ili kolutove. Meso blago izlupati kuhinjskim čekićem, pa začiniti mešavinom soli, vegete i bibera. Iseći na veće kocke i namazati sa senfom, pa sve dobro izmešati.
2. U činiji ređati naizmenično jedan red mesa, pa kolutove luka i prelivati sa maslinovim uljem, pa onda ponovo još jedan red po tom redosledu. Pokriti činiju sa providnom folijom i ostaviti u frižderu da odstoji preko noći, ili barem nekoliko sati.
3. Maslac istopiti u sudu na tihoj vatri, dodati pripremljeno meso i sa dodatkom malo vode ( vodu dodavati postepeno, po potrebi ) dinstati poklopljeno na tihoj vatri oko 1 sat. U međuvremenu nekoliko puta i promešati i po potrebi dodavati po malo vode. Dinstati sve dok meso ne omekša, pred kraj i probati da li je mekano, pa ako je potrebno još sa dodatkom malo vode nastaviti dinstanje. Probati i ukus sosa, pa ako treba još malo začiniti po ukusu, posoliti, ili pobiberiti.
4. Kada je meso omekšalo dodati kiselu pavlaku, promešati i pustiti još da se krčka 2-3 minuta.
5. Poslužiti uz pečen, ili baren krompir, pire krompir, ili testeninu i salatu po želji.