Čokoladna keks torta sa bananama

Čokoladna keks torta sa bananama
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci

-700 g keksa petit beurre

-120 g kokosovog brašna ( ili pržen i samleven lešnik, ili orasi )

-150 g šećera

-60 g kakaoa

-300 ml vode

-150 g maslaca

-2 vanil šećer

-4 kašike ruma

-4-5 banana

Za glazuru:

-250 ml slatke pavlake

-150-200 g čokolade za kuvanje

Priprema

1.  Keks izlomiti na sitnije komade, ali ne previše sitne i ubaciti u jednu veću činiju. Dodati kokos, manju količinu odvojiti za posipanje torte, pa sve izmešati.

2.  U jedan manji sud staviti šećer, vanilin šećer, kakao, maslac i rum, pa dodati vodu i na srednjoj vatri kuvati oko 5 minuta. Za vreme kuvanja nekoliko puta promešati da se ne zalepi za dno. Fil ostaviti malo da se prohladi, oko 10 minuta, pa preliti preko keksa i promešati kašikom.

3.  U veći kalup za tortu, ili u dublji okrugli pleh prebaciti pola količine keksa i dobro utapkati, pritiskati kašikom. Banane preseći po dužini i tako ih rasporediti preko keksa da pokriju celu površinu. Dodati ostatak smese od keksa i ponovo dobro utapkati, da se dobije jedna ravna površina. Dok se kuva glazura tortu staviti u frižder.

4.  U sud sipati slatku pavlaku, odmah dodati izlomljenu čokoladu i staviti da se greje na tihu vatru. Grejati samo malo, koji minut da se pavlaka malo ugreje da se čokolada može istopiti. Mešati sve vreme i paziti da pavlaka ne provri. Čim se čokolada istopi glazura je gotova, pa onda isključiti ringlu.

5.  Tortu preliti sa čokoladnom glazurom i ukrasiti sa kokosom. Ostaviti u frižderu 3-4 sata da stegne.

6.  Umesto banane torta može da se priprema i sa nekim drugim voćem. Za pripremanje glazure može se kombinovati mlečna čokolada i čokolada za kuvanje.