Pita-burek sa sirom

Pita-burek sa sirom
Podelite sa dragim osobama

Potrebni sastojci

-500 g tankih kora za pitu

-500 g sitnog sira za pitu ( ili feta sir )

-6 jaja

-2 dl kisele pavlake

-1,5 dl ulja

-1,5 dl kisele vode

-2 pune kašikice soli ( ako se koristi feta sir onda 1 puna kašikica )

Gore:

-2-3 kašike ulja

Priprema

1.  Uključiti rernu na 200 stepeni da se greje.

2.  U većoj činiji jaja dobro umutiti mikserom, ili ručnom mutilicom da se dobije jedna fina, čvrsta pena. Dodati sve ostale sastojke i blago promešati varjačom, ili kašikom. Ako se za pripremu pite koristi feta sir, onda prvo izgnječiti na tanjiru, pa onda dodati smesi.

3.  Pripremiti i malo nauljiti jedan veći i dublji okrugli pleh i izbrojati koliko ima kora u pakovanju. 2 kore staviti u pleh za početak ređanja, a 2 kore odmah odvojiti sa strane za pokrivanje pite odozgore. Krajeve pite malo presaviti i napraviti okrugli oblik. Preko kora sipati jedan deo fila, pa premazati koru i tako nastaviti naizmenično ređanje po 2 kore i filovanje pite. Pita se filuje oko 5-6 puta u zavisnosti koliko ima kora u pakovanju. Kore prilikom filovanja ne treba stiskati, samo blago namazati kašikom. Na kraju gore pokriti sa 2 kore i namazati gornju koru sa malo ulja. Okolo ivica pleha spustiti krajeve kora kašikom da može fil ravnomerno da se rasporedi.

4.  Staviti da se peče i peći oko 30 minuta sve dok lepo ne porumeni.

5. Pita se može praviti i u plehu nekog drugog oblika, pleh treba da bude dublji i veličine đuveč pleha.

6.  Pitu poslužiti uz jogurt, ili neku svežu salatu po želji.